PYD: Özerk yönetim sorunların çözümü için en iyi model

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi, Suriye’de iç savaşın başlamasının yıldönümünde özerk yönetimin sorunların çözümü için “en iyi model” olduğu çağrısında bulundu.

15 Mart 2011’de başlayan Suriye iç savaşının yıldönümü dolayısıyla açıklamada bulunan PYD Genel Meclisi, milyonların başlattığı gösterilerin dış müdahaleler nedeniyle devrime dönüşmediğini belirtti.

12 yıl geçmesine rağmen krizin devam ettiğini ifade eden PYD, ancak 2004 Mart ayında Qamişlo’da başlayan ve Kobanê, Efrin, Halep’e kadar uzanan serhildanlarda olduğu gibi, halkın korkuyu aştığını vurguladı.

PYD, geçen 12 yılda savaş alanına dönüşen ülkede katliam ve yıkımın yaşandığının altını çizerken, çözüm iddiasında olan mezhebi, bölgesel ve uluslararası güç ve yapılanmaların da sorunu derinleştirdiği tepkisinde bulundu.

Özellikle Türk devletinin olumsuz rolüne de vurgu yapılan açıklamada, “Suriye, önümüzdeki dönemi belirleyecek olan en kritik dönemden geçmektedir.  Bu nedenle Suriye ulusal güçlerinin erken davranarak Suriyelilerin çıkarına olmayan planları boşa çıkarmaları gerekiyor” denildi.    

Açıklamada, “Mart 2011 yılında Suriye’de başlayan devrimci hareketliliği tarihi bir zorunluluk olarak görüyoruz. 19 Temmuz 2012 devrimi ile de Suriye halklarının demokratik dönüşüm talepleri yerine getirilmiştir. Özerk Yönetim sorunların çözümü için en iyi modeldir. Bu nedenle uygulanmaya çalışılan planlara karşı Suriye halklarını uyarmak görevimizdir” ifadeleri kullanıldı.

PYS son olarak Suriye halklarına, iç ve dışta mücadele veren demokratik güçlere ortak hareket ederek gerçek devrimi yapmak için mücadele etme çağrısında bulundu.