PYD kongresinin sonuç bildirgesi

PYD 8. Olağan Kongresi'nin sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, "Kürt sorunu çözülmeden bölgede huzur olmaz" mesajı verildi.

Ayşe Hiso ve Enwer Müslim’in eş başkan olarak seçildiği 8. PYD Olağan Kongresi’nin sonuç bildirgesi açıklandı.

'YENİ BİR YOLUN BAŞLANGICI'

Bildirgenin tamamı şöyle:
“PYD olarak 8. Kongremizi, ‘Demokratik Birlikle İşgalciliği Yeneceğiz, Özerk Yönetimi Geliştireceğiz ve Demokratik Suriye'yi İnşa Edeceğiz’ şiarıyla ve Özerk Yönetim, siyasi partiler,  TEV-DEM, MSD, QSD, Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi ve Kongreya Star temsilcilerinden oluşan 650 delegenin katılımı ile 24-25 Şubat 2020’de gerçekleştirdik. Bir dakikalık saygı duruşu ardından PYD Eş Başkanları sayın Ayşe Hiso ve Sayın Şahoz Hesen, kongrenin açılış konuşmasını yaptı ve kutlama mesajları okundu. Aynı zamanda Eş Başkanlık, Parti Genel Meclisi, Kadın Meclisi raporları katılımcılara okundu. Ardından PYD'nin mevcut durumu ve bir sonraki aşamada oynayacağı önemli rol değerlendirildi.
Katılımcılar, içinde bulunulan hassas ve tarihi süreçte 8’inci kongrenin gerçekleşmiş olmasının önemine vurgu yaparak, bu kongrenin, özgürlüğü güvence altına almak ve PYD'nin emekleriyle elde edilen halk kazanımlarını korumak için yeni bir yolun başlangıcı olacağını belirtmiştir.

SURİYE KRİZİ NASIL ÇÖZÜLÜR?

Kongre delegeleri, Suriye krizinin uzun yıllar devam etmesinin temel nedenin demokratik bir sistemin olmaması olduğunu ve mevcut hükümet ile halkların sorunlarının çözülmesinin mümkün olmadığını kaydetmiştir. Bu nedenle Suriyelilerin, Kürt halkının haklarını anayasal güvence altına alan ve Suriye'deki tüm etnik ve dini grupların tam haklarını garanti eden ademi merkeziyetçi demokratik sisteme ihtiyaç duyduğu ifade etmiştir. Suriye'deki sorunların temelli çözümünü Kuzey ve Doğu Suriye temsilcilerinin katılımı olmadan gerçekleşmeyeceği dile getirilmiş, mevcut siyasetin var olan krizi ve sorunları derinleştirdiği belirtilerek, tek çözümün diyalog olduğu vurgulanmıştır. Katılımcılar PYD olarak, Suriye hükümeti ile diyalog kurmaya hazır olduklarını belirtmiştir.
Öte yandan bölgesel ve küresel ajandalardan uzak, bağımsız, demokratik bir ulusal muhalefetin önemine vurgu yapılarak partimizin bu konudaki öncülüğüne dikkat çekilmiştir.
Kongremizde öne çıkan bir diğer önemli konu ise partimizin demokratik, ekolojik çizgideki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin kurucularından olduğu; parçalanmayı reddeden, tüm bileşenlerin haklarını gözeten ve Suriye’deki sorunların çözümü için mücadele eden Özerk Yönetim’in kendisini ve çalışmalarını güçlendirmek için bütün enerjisini ortaya koyduğu olmuştur.

İŞGALCİ SALDIRILAR

DAİŞ tehdidinin devam ettiğinin dikkat çekildiği kongrede, DAİŞ ile mücadelenin önemli olduğu vurgulanmıştır. PYD’nin DAİŞ üyelerinin Kuzey ve Doğu Suriye’de yargılanması için çalışma yürüteceği belirtilmiş, Türk devleti ve çetelerinin DAİŞ tehdidinin devam etmesi için bölgede demografik yapıyı değiştirmeye çalıştığı, insanlık suçu işlediği ve bölge güvenliğini tehdit ettiği kaydedilmiştir. QSD, YPG ve YPJ’nin Kuzey ve Doğu Suriye halklarının haklarını güvence altına aldığı belirtilerek, bu güçlerin maddi ve manevi olarak geliştirilmesi ve Türk devleti tarafından işgal edilen bölgelerin özgürleştirilmesi için çalışma yürütmenin PYD’nin birinci hedefleri arasında yer aldığı ifade edilmiştir.

'KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEDEN HUZUR SAĞLANAMAZ'

Kürtlerin davasının, Ortadoğu’nun en önemli konusu olduğunu kaydedilmiş, Kürt sorunu çözülmeden bölgede huzurun sağlanamayacağı tespitinde bulunulmuştur. Bununla birlikte tüm Kürt partilerinin yer aldığı ulusal diyaloga kayıtsız şartsız hazır olunduğunu kaydedilmiştir. Bölgedeki Arap, Süryani, Aşuri, Türkmen, Çerkez, Çeçen halkları arasındaki ilişkilerin stratejik öneminin olduğunu vurgulayan katılımcılar, bu ilişkiyi Demokratik Ulus yöntemine göre geliştirmek için parti olarak çalışacaklarını belirtmiştir.

'GENÇLERİN ROLÜ AKTİFLEŞMELİ'

Kongrenin katılımcıları üçüncü siyasi çizgi metodunun; halkımızın haklarını güvenceye alan ve onun çıkarlarına hizmet eden ilişkilerin ve Suriye toprakları ile halklarının bütünlüğünü koruyan çalışmaların devamlılığının önemini vurgulamıştır. Bununla birlikte kadınların PYD’deki eşitlik ve adalet mücadelesinin kutsal olduğu belirtilmiştir. Demokrat aileler oluşturmak adına kadın ve erkeğin cinsî kurtuluş mücadelesi için partimizin kadın devrimine olan desteğini belirtmiş ve kadın devriminin toplumsal devrim olduğu kaydedilerek bunun en önemli kazanımlardan biri olduğu kaydedilmiştir.
Gençliğin rolüne ilişkin PYD, düşünsel ve örgütsel çalışmalarında bilinçli ve özgür, ulusal bir gençlik yaratmayı hedef almıştır. Mevcut süreçte en önemli görevlerden biri, toplumun ve geleceğin inşasında gençlerin rolünün aktifleştirilmesi olarak belirlenmiştir.
Son olarak partinin örgütlü, bilinçli ve özgür bir toplum yaratma rolü üzerinde durulmuş, bu temelde ulaşılmamış kimsenin kalmaması adına örgütlenme çalışmalarının aktifleştirilmesi gerektiği kaydedilmiş; siyasi ve tarihsel bilince sahip bir toplumun kimliğini, değerlerini ve haklarını koruyabileceği tespitinde bulunulmuştur. Partimiz şehitler partisidir. Şehitlerimizin anıları ve yarattığı değerlere bağlılığın, göz ardı edilemez yaşamsal bir görev olduğu vurgulanmıştır. Kongrenin sonunda Sayın Ayşe Hiso ve Sayın Enwer Müslim eş başkan olarak seçilmiş, 90 katılımcı partinin Genel Meclisi ve Disiplin Kurulu üyeleri olarak göreve seçilmiştir.”