‘Qamişlo ayaklanması Rojava Devrimi’nin kaynağıdır’

Qamişlo’da 12 Mart 2004 ayaklanması ve katliamı sırasında hayatını kaybedenler anısına 12 Mart Şehitleri Stadı’nda bir tören düzenlendi.

 “12 Mart Ayaklanması’nın ruhuyla işgali yeneceğiz ve halkların iradesiyle zafere ulaşacağız” şiarıyla düzenlenen törende birçok yetkili konuşma yaptı.

Katliamın 19’uncu yıldönümünde Kongra Star Sözcüsü Remziye Mihemed, “12 Mart Ayaklanması şehitleri Rojava Devrimi ve tüm Kürdistan’ın mirası oldu” dedi.

Remziye Mihemed , “İktidar zihniyetine karşı binlerce şehidin fedakarlıkla, direnişle ve kahramanlıkla yazdığı tarihi destanlar sayesinde halkın iradesi kazanmış ve nice başarılar elde edilmiştir” diye ekledi.

Remziye Mihemed, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şam hükümeti bölge bileşenleri arasında fitne, etnik ve mezhep savaşı çıkarmaya çalıştı. Bunun sonucunda onlarca yurttaş şehit oldu, yüzlerce yurttaş yaralandı ve bölgeden binlerce yurttaş tutuklandı. Baas rejiminin zulmü ve baskıları sonucundan bölge halkının bir kısmı yurt dışına göç etti.”

Rejimin bütün çabalarının boşa çıktığını ifade eden Kongra Star Sözcüsü “Suriye rejiminin bu katliam hayali, kabusa dönüştü ve Qamişlo'dan Suriye'nin bütün bölgelerine yayılarak halkın ortak sorunu haline geldi. Böylece Kürt halkının Baas rejimine karşı durması için yeni bir süreç oluştu” şeklinde konuştu.

Remziye Mihemed, “2004'te başlayan halk ayaklanmasının kıvılcımı, Kuzey ve Doğu Suriye’nin bütün il ve ilçelerinde büyük bir yangına dönüştü. Qamişlo Ayaklanması artık tüm dünya halklarının ilham ve güç kaynağı, Rojava ve Rojhilatê Kürdistan'daki ‘Jin, Jiyan, Azadî’ Devrimi’nin kaynağıdır. Rojava’da 8 Mart Devrimi’ni nasıl ‘Jin, Jiyan Azadî’ şiarıyla kazandıysak, tüm toplumlarda kadının özgürlüğünü de aynı sloganla kazanacağız” ifadelerini kullandı.

Qamişlo Şehit Aileleri Meclisi Eş Başkanı Mahsûm Hesen, “Qamişlo Katliamı önceden istihbarat dairesinde planlanmıştı ve Kürtlerin iradesini kırmayı, Kürtler ve Araplar arasında fitne çıkarmayı amaçlıyordu” dedi.

Hesen, Qamişlo Ayaklanması’nın Suriyeliler arasında korku duvarını yıktığını, çünkü halkın ilk kez zulme karşı hayır diyerek halkların kardeşliğine evet dediğini ifade etti.