Qamişlo’da ‘12 Mart Katliamı’ anması

Rojava’nın Qamişlo kentinde 12 Mart 2004 yılında Kürt halkına karşı Baas rejimi tarafından gerçekleştirilen katliamın yıldönümünde anma etkinlikleri yapıldı.

12 Mart Katliamı’nda hayatını kaybedenler için Qamişlo’nun Qidorbeg Mahallesi’ndeki mezarlıkta yüzlerce Kürt ve Arap bir araya geldi.

Anmada bir konuşma yapan Demokratik Birlik Partisi (PYD) üyesi Hesne Remo, “Suriye rejimi, büyük bir fitne çıkararak Kürt halkına dönük projelerini gerçekleştirmek istedi. Fakat birlik, beraberlik ve serhildan ruhuyla bu planlar boşa çıkarıldı. Bugün şehitlerin mezarları başında Önder Abdullah Öcalan’ın önerdiği halkların kardeşliği ve demokratik ulus sisteminin çatısı altında toplandık” dedi.

Ayrıca lnlarca şehit ailesi ve yurttaş da, Şehit Delîl Sarûxan Şehitliği’nde bir araya gelerek katliamda şehit düşenleri andı.

PYD adına bir konuşma yapan Şerîf Hecî Mehmûd, serhildanın 19 Temmuz Devrimi’nin temelini oluşturduğuna işaret etti.

Mehmûd, “Qamişlo’da Kürt halkının başına gelenleri bugün Türk devleti Bakurê Kurdistan’da Amedspor’a karşı gerçekleştiriyor. Amaç ise halklar arasında çatışma çıkarmak” dedi.

Mehmûd,  “19 Temmuz Devrimi, Suriye’nin tüm halkların olduğunu, Kuzey ve Doğu Suriye halkının fitnelere karşı mücadele edeceğini ve merkezi olmayan bir Suriye’yi kuracağını gösterdi” diye ekledi.

Diğer bir anma etkinliği de 12 Mart Şehitleri Stadı’nda yapıldı. Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi’nin “12 Mart Serhildanı ruhuyla işgali yeneceğiz ve halkların iradesiyle zafere ulaşacağız” şiarıyla düzenlediği anmaya yüzlerce kişi katıldı.

Anma töreninde Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi, Qamişlo Şehit Aileleri Meclisi ve Kongra Star adına konuşmalar yapıldı.