Qamişlo saldırısında 2 savaş gazisinin şehit düştüğü açıklandı

YPJ Genel Komutanlığı, işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye Gazi Federasyonu binasına yönelik saldırısında Sorxwîn Rojhilat ve Azadî Dêrik’in katledildiğini açıkladı; intikamlarını alma sözü verdi.

Kadın Savunma Birlikleri YPJ, Türk devletinin dün Qamişlo’da Gazi Federasyonu binasına yönelik saldırısına ilişkin resmi web sitesinde açıklama yaptı. 

Açıklamada “11 Şubat 2024’te işgalci ve faşist Türk devleti, silahlı insansız hava araçlarıyla, Kuzey-Doğu Suriye Gazileri Federasyonu'na yönelik alçakça bir saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırıda komutanlarımızdan ve yoldaşımız Sorxwîn Rojhilat ve Azadî Dêrik şehit olmuştur. Şehitlerimizin mirası önünde eğiliyor ve onları saygıyla anıyoruz. Komutan Sorxwîn Rojhilat ve Azadî Dêrik'in kıymetli ailelerine, tüm yurtsever halkımıza, kadın devrimci, savaşçılarımıza ve bu özgürlük kahramanlarının yoldaşlarına başsağlığı diliyoruz. Dostlarımıza ve tüm halkımıza kanlarının yerde kalmayacağına dair söz veriyoruz. Onların intikamı almak bizim asli görev ve sorumluluğumuz olacaktır” ifadeleri yer aldı.

Saldırıda katledilen gazilerin DAİŞ çetelerine karşı savaşlarda yer alıp ağır yaralandıkları belirtilen açıklamada, Sorxwîn Rojhilat ve Azadî Dêrik’in mücadelelerine dair şu ifadeler kaydedildi:

SORXWÎN YİĞİTLİĞİYLE DAİŞ’İN YÜREĞİNE KORKU SALDI

“Komutan Sorxwîn (Fatma Sakan), 1985 yılında Rojhilatê Kurdistan'ın Mako şehrinde yurtsever bir ailede doğdu. Komutan Sorxwîn, işgalcilere karşı isyan bayrağını yükselten ve bugüne kadar asla teslim olmayan Celalî aşiretindendir. Şîrîn Elemhulî ve Zeynep Celaliyan gibi isimler bu direniş kültürünün takipçisi olmuş ve bugün bile komutan Sorxwîn, kişiliğini ulusal bir tavırla Kürt kadınının tarihi isyanına dayandırmış, hayatının her anında kadınların ve halkının özgürlüğü için tereddüt etmeden mücadele etmiştir.

2014’te DAÎŞ'in Kobanê’ye yönelik saldırılar ağırlaştığında Kurdistan'ın her yerinden genç kadınlar, Kuzey ve Doğu Suriye’ye giderek Kobanê’de kahramanca destanlar yazdı. Sorxwîn yoldaşın ve tüm YPJ savaşçılarının direnişi tüm dünyada yankılandı. Bu sayede kadınlar alanlara akın etti ve yüzlerce enternasyonal kadın Kuzey ve Doğu Suriye’ye gitti.

Komutan Sorxwîn, DAİŞ'e karşı mücadelesinde cesareti ve yiğitliğiyle düşmanların yüreğine büyük korku saldı. Böylece Sorxwîn yoldaş Kobanê direnişinin öncüsü olmuş ve Kobânê halkı da bu cesur komutanları ve kızları Sorxwîn'e gönülden sahip çıkmıştır.

YPJ’NİN GELİŞMESİNDE ÖNEMLİ ROL SAHİBİ OLDU

Komutan Sorxwîn, DAIŞ'in karanlığına direnirken ağır yaralandı ve halkını DAİŞ'in karanlığından korumak için gözlerini feda etti. Sorxwîn yoldaş ağır yaralı olsa da Önder Apo'nun ‘Gaziler yaşayan şehitlerimizdir’ değerlendirmesini kendisine rehber edinerek Kobanê'nin tarihi direnişinde bir an bile durmadan yerini almıştır. Bu temelde kadın özgürlüğünün değerlerini sahiplenerek, YPJ'nin gelişmesinde ve büyümesinde önemli bir rol ve misyona sahip olmuştur.

Komutan Sorxwîn kadın cesaretinin sembolüdür. Savaş ve yaşamdaki duruşuyla cesur, kendine güvenen ve kararlı kadının tarifi olmuştur. Rojhilatê Kurdistan ve İran'dan Jîna Emînî'nin öncülüğünde tüm dünyaya yayılan ‘Jin jiyan azadî’ devrimin ilk kıvılcımını Şîrîn Elemhuli, Jiyan Mako, Sorxwîn Rojhilat ve Zeynep Celaliyan gibi kahramanlardan almıştır. Bu kahraman kadınların her biri büyük bir cesaret ve fedakârlıkla Rojhilat’ın, İran'ın ve bölgenin bütün kadınlarına özgürlüğün yolunu açmıştır.

HALKIN VE KADINLARIN GÖNLÜNDE YER EDİNDİ

Komutan Sorxwîn son olarak Kuzey ve Doğu Suriye Gazileri Federasyonu'nda yoldaşları devrim gazileri için önemli görevler üstlenmişti. Yoldaş Sorxwîn, derin bilgi birikimiyle gazi olan her yoldaşına güç ve moral kaynağı olmuştu. Kendisini gazilerin çalışmalarıyla sınırlamamış, halkın ve kadınların sorunlarına ve kalkınmasına çözüm üretmek için de elinden geleni yapmış ve bununla halkın ve kadınların gönlünde yerini almıştır.

FEDERASYON’UN KURULMASINDA BÜYÜK ROL OYNADI

Azadî Dêrik (Emîne Seyîd Ehmed) de 1982’de Dêrika Hemko kentinde doğdu, yurtsever bir ailede büyüdü. Devrimin ilk anlarından itibaren Kuzey ve Doğu Suriye bölgesinde devrimin saflarına katıldı. Azadî yoldaş vefalı tutumuyla tereddüt etmeden halkının özgürlüğü için mücadele etti. Devrimin başlangıcından yaşamının son anına kadar özsavunma hattında mücadeleyi esas aldı. Devrimci Halk Savaşı ilkelerinden yola çıkarak özgürlük savaşını öncü bir komutan olarak yürüttü. Mütevazı tavrıyla özgür bir kadının militanlığının örneği oldu. Azadî yoldaş, kadın devrimi için büyük bir bağlılık ve özveriyle devrimin her alanında aktif rol aldı.

Son olarak Azadî yoldaşımız kendi isteğiyle Gaziler Federasyonu çalışmalarına katılarak gazi olan arkadaşlarının işleriyle ilgili büyük emekler verdi. Ayrıca arkadaşlarının yaşam şartlarını kolaylaştırmak için birçok yerel ve ulusal ve uluslararası kurumlarla irtibata geçerek büyük bir coşku, devrimci sorumluluk ve dostluk sevgisiyle yoldaşlarına destek oldu. Kuzey ve Doğu Suriye Savaş Gazileri Federasyonu'nun kurulmasında büyük rol oynadı. Azadi yoldaş devrimin her alanında özgürlük mücadelesini büyük bir coşkuyla yürüttü.

İNTİKAMLARINI ALMA SÖZÜ VERİYORUZ

YPJ olarak Sorxwîn ve Azadî gibi komutanların öncülüğünde DAİŞ'e karşı eşi benzeri olmayan bir savaş yürüttük. Ancak işgalci Türk devleti kadın öncüleri hedef alarak sadece DAİŞ’ten intikam almakla kalmayıp, bütün insanlığın başına bela olan DAİŞ çetelerine karşı yapılan mücadeleyi de zayıflatmak istiyor. Türk devleti, özellikle 15 Şubat komplosunun yıl dönümünde, savaş suçu niteliğindeki bu saldırılarla özgür kadının ve halkın iradesini hedef almıştır. Kadınlar, Önder Apo'nun düşünce ve fikirleri doğrultusunda toplumu savundu ve korudu. Bizler de Sorxwîn ve Azadîlerin yoldaşları YPJ olarak, özellikle uluslararası komplonun yıl dönümünde işgalci ve faşist Türk devletinin her türlü insanlık dışı saldırılarına karşı mücadelemizi özgür ve huzurlu bir geleceğin inşası için sonuna kadar sürdüreceğimizi ilan ediyoruz.

Tüm dünya kadınlarını ve uluslararası kurumları Türk devletinin soykırım zihniyeti karşısında sessiz kalmamaya çağırıyoruz. Komutan Sorxwîn ve Azadî'nin direnişine sadece bizim halkımız değil, bugün tüm kadınlar ve dünya halkları borçludur. Bu nedenle tüm kadın özgürlük hareketlerini Türk devletinin saldırılarına karşı siyasi duruş sergilemeye çağırıyoruz.

Halkımıza ve tüm özgürlükçü kadınlara intikam sözü veriyoruz. AKP-MHP faşizmi iyi bilsin ki, YPJ yüzyılın intikam gücüdür. Sorxwîn ve Azadi yoldaşların 'jin jîyan azadî' şiarıyla yaktıkları devrimin özgürlük ateşini, erkek egemenliğinin bütün hegemonyasını yıkana kadar harlayacağız. Şehitlerimizin izinden gideceğimizi ve onların hayallerini gerçekleştireceğimize söz verdiğimizi bir kez daha yineliyoruz.”

Şehitlerin kimlik bilgileri şöyle:

Kod Adı: Sorxwîn Rojhilat

Adı Soyadı: Fatma Sakan

Anne adı: Gozel

Baba adı: İbrahim

Şehadet Yeri ve Tarihi: Qamişlo-11 Şubat 2024

 

Kod Adı: Azadî Dêrik

Adı Soyadı: Emîne Seyîd Ehmed

Anne adı: Alya

Baba adı: Yusif

Şehadet Yeri ve Tarihi: Qamişlo-11 Şubat 2024