QSD, bir haftada yaklaşık 4 bin sivili kurtardı

QSD, 48 saat içerisinde DAİŞ çeteleri tarafından canlı kalkan olarak kullanılan en az 2 bin 600 sivili kurtardı. Son bir hafta içerisinde kurtarılan sivillerin sayısı yaklaşık 4 bin olarak hesaplandı.

Hecin bölgesinde DAİŞ çeteleri tarafından canlı kalkan olarak kullanılan, çoğu çocuk ve kadınlardan oluşan binlerce sivil QSD tarafından kurtarılarak güvenli yerlere nakledildi. Pazartesi ve Salı günleri, kurtarılan sivillerin sayısının en az 2.600 olduğu bildirildi.

DAİŞ'TEN KAÇIP QSD'YE ULAŞIYORLAR

Siviller, DAİŞ çetelerine yakalanmamak için çoğunlukla gece karanlığını bekliyor. Çok zorlu bir araziden geçmek zorunda kalan siviller, DAİŞ çetelerinin mayın döşediği arazilerden geçerek, kendilerini QSD’e savaşçılarının bulunduğu bölgelere ulaştırıyorlar.

DAİŞ çetelerinden kaçan siviller her gece 15 ile 20 kilometre yürümek zorunda kalıyor. Bu özgürlük yürüyüşünde birçok kişi, mayınlı arazilerden geçerken ya yaralanıyor ya da yaşamını yitiriyor.

Yaralananlar ise hemen tedavi altına alınıyor. Sivillere hemen su ve yiyecek ve benzeri yaşamsal ihtiyaçları temin ediliyor. Ardından araçlarla güvenli bölgelere naklediliyor. Sivillerin DAİŞ’ten kaçışı sürerken, QSD de ilerlemeye devam ediyor.

Sivillerin çetelerden kaçışı son günlerde yoğunlaştı. 21 Ocak günü aynı bölgede 1.000 (bin) dolayında sivil kurtarılırken, QSD Basın Merkezi 17 Ocak’taki açıklamasında 300 sivilin kurtarıldığını duyurmuştu.