QSD yeni askeri strateji için iki hat belirledi

Demokratik Suriye Güçleri (QSD), Pazar günü Hesekê’de gerçekleştirdiği olağan toplantısını sonuç bildirgesini açıkladı. QSD, ileriki sürece yönelik yeni askeri stratejisi için iki hat belirledi.

QSD, 17 Şubat günü bölgedeki tüm askeri meclis ve kurumlardaki komutanların katılımıyla olağan toplantısını yaptı.

Toplantıda, DAİŞ’in son üssünde yürüyen savaş, ABD güçlerinin çekilmesi sonrası süreçte yaşanacak olası gelişmeler, Türk devletinin iddiaları ve güvenli bölge, Suriye hükümetiyle ilişkiler, gelecekteki güvenlik meseleleri geniş bir şekilde ele alındı.

Toplantıda alının sonuçları 7 madde halinde şöyle sıralandı:

1-2012 yılından beri farklı terör örgütlerine karşı, son olarak da 2014 yılından itibaren Uluslararası Koalisyon destekleriyle DAİŞ terör örgütüne karşı yürütülen operasyonlar sonucu artık “Hilafet Devleti” sona doğru gitmekte, Baxoz’da bulundukları küçük bölgede sıkışmış durumdadır. Esirlerin, sivillerin örgütten kurtarılmasıyla savaş tamamen sona erecektir.

2-Toplantıda Demokratik Suriye Güçleri’nin ileriki süreç için yeni askeri stratejisi için iki hat belirlenmiştir:

-Gizli hücrelerin yok edilmesi için Uluslararası Koalisyon destekleriyle askeri ve güvenlik operasyonları

-Toplumsal, düşünsel ve ekonomik olarak DAİŞ’in devam eden varlığının yok edilmesi.

3-Askeri Meclis, Türk devletinin tutumu ve güçlerimizin bölge üzerinde tehdit olduğu yönündeki yalan iddialarını tartışmıştır. Türk devleti işgalci bir devlet olup, Suriye’de Efrîn, Bab, Cerbalus ve İdlib’i işgal etmiştir. Katılımcılar Türk devletiyle sorunların diyalog yoluyla ve komşuluk ilkelerine saygı çerçevesinde çözülmesi gerektiğine dikkat çekmiş, ayrıca bölgeye yönelik olası saldırılara karşı da hazırlık yapılması gerektiğini belirtmiştir. Katılımcılar, kuzey sınırı güvenliği ve barış için güvenli bölge oluşturulmasının uluslararası gözetim dahilinde mümkün olabileceğini belirtmişlerdir.

4-Askeri Meclis, Suriye hükümeti ile görüşmeleri tartışmış, birlik içinde bir Suriye ve Demokratik Suriye Meclisi ile Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin kabulü çerçevesinde diyalog yoluyla çözüm çabalarının gerekliliğini vurgulamıştır.

5-Toplantıda Kadın Savunma Birlikleri’nin Terörü Bitirme Savaşı Hamlesi’ndeki öncü ve önemli rolü dile getirilmiş, savaşçıların kahramanca eylemleri selamlanmıştır.

6-Toplantıda Efrîn’in özgürleştirilmesi ve halkın yurtlarına geri dönmesi, demografik değişimin durdurulması ileriki sürecin öncelikli görevi olarak belirtilmiştir.

7-Demokratik Suriye Güçleri, DAİŞ terör örgütünün yok edilişinin ilanının ardından yeninden yapılanıp eğitimlerini gerçekleştirecek, güvenlik ve askeri gerekliliğe göre güçlerini konumlandıracaktır.”