Rojava Üniversiteleri konferansı başladı

Kuzey ve Doğu Suriye'deki üniversite ve akademilerin, konferansı başladı. Konferansta konuşan TEV-DEM Diplomasi Sorumlusu Aldar Xelîl, devrim boyunca bir yandan işgale karşı direnirken diğer yandan da yeni sistemlerini ördüklerini kaydetti.

Kuzey ve Doğu Suriye'deki üniversiteler ve akademiler, düzenledikleri konferansla yükseköğretim, yükseköğretimin sorunları ve sınav sistemini masaya yatırıyor. Rojava Üniversitesi, Kobanê Üniversitesi, Efrîn Üniversitesi ve Mezopotamya Akademisi tarafından düzenlenen konferans Rojava Üniversitesi'nin Qamişlo'daki ana kampüsünde başladı.

Kuzey ve Doğu Suriye üniversitelerinin öğretim görevlileri, eğitim konseyleri, öğrenciler, Rojava Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Diplomasi Sorumlusu Aldar Xelîl, Cizîrê Kantonu Yasama Meclisi Eşbaşkanı Ebdulkerim Sarûxan’ın katıldığı konferans iki gün devam edecek. Konferansta Kuzey ve Doğu Suriye'deki üniversite ve akademileri için ortak bir eğitim programı üzerinde tartışmalar yürütülecek.

Kuzey ve Doğu Suriye'deki üniversitelerin düzenlediği konferans, bir dakikalık saygı duruşu ve divanın seçilmesiyle başladı. Konferansta konuşan Rojava Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Diplomasi Sorumlusu Aldar Xelîl, devrim boyunca bir yandan işgale karşı direniş sergilerken, bir yandan da yeni sistemlerini ördüklerini kaydetti.

Devrimin daha başında olduklarını kaydeden Xelîl, "Devrim daha ilk adımlarındadır. Halkımız çok büyük bedeller ödedi. Kürtler, Araplar Süryaniler hep birlikte yeni bir sistem kurmaya çalışıyor. Birçok güç bizim kazanımlarımızı kendi iktidarları için kullanmaya çalıştı ve hala da kullanmaya çalışıyorlar. Bu çabalar olmaya devam edecektir" diye kaydetti.

Devrimin her alanda mücadelesini sürdürdüğüne vurguda bulunan Xelîl, şunları söyledi: "Bizler hala bu yıkımın için sistemimizi kurmaya çalışıyoruz. Bir yandan DAİŞ gibi terör örgütleri ve destekçilerine karşı, bir yandan da bölge üzerindeki işgal emelleri karşısında direnişimiz devam ediyor. Bunun örneği ise Efrîn'dir. Diğer yandan da 1970'lerden bu yana ülkede iktidarı elinde bulunduran zihniyete karşı bir mücadele veriliyor. Aynı zamanda içimizdeki bazı yanlış anlayışlara karşı direniş devam ediyor."

Xelîl, her alanda olduğu gibi eğitim çalışmalarında da daha yolun başında olduklarını ancak ortaya çıkan sonuçların büyük umutlar barındırdığını kaydetti. Xelîl, "Yeni sistemimiz tüm yanlış anlayışlara karşı eğitim üzerinde kurulacaktır. Ama bizler hala bir varlık yokluk mücadelesi veriyoruz. Bugün üniversitelerimiz dünya üniversiteleri düzeyinde olmayabilir ama bizler savaş ortamında böyle bir eğitim sistemi geliştirdik. Anadil eğitimiyle başladık ve bugün üniversitelerimizde binlerce öğrenci var" dedi.

Xelîl konuşmasının devamında şunları dile getirdi: "Daha düne kadar sokaklarda rejim gitsin diye sloganlar atanlardan bazıları bugün, çocuğumun geleceği kaybolmasın diyerek, çocuklarını rejim okullarına gönderiyor. Bu devrim için 5 bini aşkın şehit verildi, kurumlar kuruldu, okullar açıldı ama o çocuğunu rejimin okullarına gönderiyor. Daha düne kadar şovendir, dediği rejimin okullarına gönderiyor. Ama her şeye rağmen savaşın ve yıkımın içinde direnişimiz her alanda sürüyor. Bugün burada yapılan konferansın da sonuçlarının halklarımız için hayırlı olacağını temenni ediyorum."