Rojava’da binler, Türk işgalciliğine karşı eylemde

Türk İşgalciliğine Karşı Mücadele Günü kapsamında Kobanê, Dêrik ve Girkê Legê'de binlerce kişi meydanlara çıktı.

Kobanê’nin Botan Mahallesi'nde bulunan Özgür Kadın Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, eylem düzenledi.

Eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve Türk devletinin bölgede yürüttüğü politikaları ve Erfin’e yönelik işgal harekatını kınayan pankartlar taşındı. Özgür Kadın Meydanı’nda başlayan yürüyüş, Şehit Egid Meydanı’na kadar sürdü.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Meclisi Üyesi Dilber Yusuf, eylemdeki konuşmasında, “Bugün tarihi bir gün, yeni bir sürecin başlangıcı ve biz Türk faşizmine karşı mücadelemizi yükselteceğiz. Kürdistan’ın her yeri direniş alanıdır” dedi.

Yusuf, Efrîn’in işgalden kurtarılmasının mücadelelerinin temel amaçlarından olduğunu söyleyerek, "Özgür bireyler hiçbir zaman Türkiye işgalciliğini kabul etmez. Efrîn ve Kürdistan’ın bütün parçaları işgalden kurtarılmalı" diye ekledi.

Bir süre önce çeşitli parti, aydın, sivil toplum örgütü tarafından bir imza kampanyası düzenlenmişti. Kampanyada uluslararası kurumlardan ve dünya hükûmetlerinden Türkiye işgalciliğine karşı tutum alma ve Kürdistan özgürlük mücadelesine destek çağrısı yapılmıştı.

QAMIŞLO

Qamişlo’nun Dêrik ve Girkê Legê ilçelerinde bir araya gelen binler, 26 Mayıs Türk Devletinin İşgalciliğine Karşı Mücadele Günü kapsamında gerçekleştirdikleri yürüyüşler ile Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti.

DÊRIK

Dêrik’te yaşayan Kürt, Arap ve Süryani halklar, işgalci Türk devletinin Kürdistan’ın farklı merkezlerinde sürdürdüğü işgal saldırılarını protesto etmek için Azadî Meydanı’nda bir araya geldi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve şehitlerin posterlerini taşıyan binler, Türk devletini katliam politikalarını lanetleyen sloganlarla yürüyüşe geçti.

Dükkanların kapatıldığı ilçedeki yürüyüş, Şehitler Meydanı’na kadar devam etti. Burada özgürlük mücadelesinde şehit düşenler anısına durulan saygı duruşunun ardından Hazırlık Komitesi adına açıklama yapıldı. Açıklamada işgalci Türk devletinin Kürt halkına yönelik saldırılarında tüm uluslararası hukuk ve insanlık değerlerini ayaklar altına aldığını vurgulandı.

GIRKÊ LEGÊ

Girkê Legê ilçesinde de işgalci Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla ilçe girişinde bir araya gelindi. Buradan yürüyüşe geçildi. Türk devletinin işgal saldırıları ve Efrîn’deki insanlık dışı uygulamalarına öfkenin haykırıldığı yürüyüş, ilçe merkezine kadar sürdü.

İlçe merkezinde saygı duruşunun ardından konuşan PYD Eş Başkanı Ayîşê Hiso, Kuzey Suriye halklarının direnişinin tüm planları boşa çıkardığını belirtti. Kongreya Star Yöneticisi Menîfe Hisên ise uluslararası kamuoyunun Türk devletinin işgali karşısındaki sessizliğine tepki gösterdi.