Rojava ve Kuzey Suriye’de on binler Newroz’a aktı

Rojava ve Kuzey Suriye’nin birçok kentinde bir araya gelen binlerce kişi Newroz’u coşkulu bir şekilde kutladı.

Halep’teki Newroz kutlamasında halk, “Biji berxwedana Serdemê” sloganı ile meydanlara çıktı.

HALEP

Yüzlerce Halepli bugün sabah saatlerinde geleneksel kıyafetleriyle Şexmeqsud mahallesinin batısında bulunan toplantı salonu önünde bir araya geldi. YPG/YPJ bayrakları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını taşıyan halk, buradan "Bijî berxwedana Serdemê" sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Yürüyüş Şiqef bölgesinde bulunan Newroz Meydanı’na kadar sürdü.

Newroz Meydanı’nda Newroz ateşinin yakılmasının ardından Kuzey Suriye Federasyonu Kurucu Meclisi Eşbaşkanı Hediya Yusif, Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Halep Bürosu Eşbaşkanı Miri Şibli, Kongreya Star yöneticisi Nehla Mistefa ve YPG Komutanı Ferhad Kobane konuşma yaptı.

Konuşmacılar Kürt halkının ve tüm Ortadoğu halklarının Newroz’unu kutlayarak Efrin’de işgalci Türk devleti ve çetelerine karşı Çağın Direnişi’nin Demirci Kawa efsanesini tekrar canlandırdığını dile getirdiler.

Konuşmacılar QSD, YPG ve YPJ savaşçılarının Çağın Direnişi’nde büyük fedakarlıklarına dikkat çekerek, Türk devleti ve çetelerinin işgalciliğine karşı mücadeleyi yükselterek Efrin’in tamamen özgürleştirme sözü verdiler.

Konuşmaların ardından Koma Cemil Horo sahne aldı.

Halep Newroz’u "Bijî Berxwedana Serdemê" sloganları ve şehitlerin intikamının alınacağının haykırıldığı sloganlarla sona erdi.

DIRBESIYE

Hesekê Kantonuna bağlı Dirbesiye ilçesinde Newroz bayramı, Xasê beldesinde kutlandı.

Yüzlerce kişi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ve Çağın Direnişi şehitlerinin fotoğrafları ile YPG/YPJ bayraklarıyla donatılan Newroz alanında toplandı.

Kutlamada TEV-DEM adına konuşma yapan Hemze Tolhildan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ve Çağın Direnişi şehitlerinin, tüm Kuzey Suriye halklarının Newroz’unu kutlayarak, “Topraklarımıza ve şehitlerimizin kanına bağlıyız. Newroz ruhuyla işgalci Türk ordusunu yenilgiye uğratacağız, Efrin kazanacak” dedi.

Cizre Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Ebdulkerim Saruxan da bölge halkının Newrozunu kutlayarak “Kürt halkının, bölge halkının devrimi; Newroz ruhuyla zulüm ve zorbalığa karşı başkaldırdı ve kazanacak. Ayrıca Newroz isyan ruhuyla Çağın Direnişi’nin özgür iradesi kazanacak” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından müzik grupları sahne aldı.

Dirbesiye Newrozu "Bijî berxwedana Serdemê" sloganlarıyla sona erdi.

HESEKÊ

Heseke Newrozu on binlerce kişinin katılımıyla Sede yolunda kutlandı.

Kutlama alanındaki sahneye Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ve Çağın Direnişi şehitlerinin fotoğrafları asıldı.

PYD Eşbaşkanı Şahoz Hesen, Heseke Kanton Meclisi Eşbaşkanı Sember Ebdullah ve Cizre Dışişleri Konseyi Eşbaşkanı Siham Qeryo konuşma yaptı.

Konuşmacılar Efrin halkının ve QSD savaşçılarının Türk devleti ve çetelerinin işgal saldırılarına karşı direnişine dikkat çekerek, bu yılki Newroz’un Efrin’in, halkların kardeşliğinin ve Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nun zaferi olacağını söylediler.

Konuşmacılar Kürt ulusal birliğine de vurgu yaparak Ulusal Kongre’nin gerçekleşmesi gerektiğini dile getirdiler.

Newroz kutlaması Koma Tolhildan’ın şarkıları ile sona erdi.

KOBANÊ

Kobane’de Miştenur Tepesi’nde Minbic, Gıre Spi ve Reqa’dan on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamasında Efrin mücadelesini büyütme mesajı verildi.

DÊRİK

Derik’te de gerçekleştirilen Newroz kutlamasında Cizre Kantonu Eşbaşkanı Heva Erebo konuşma yaptı. Konuşmada Efrin direnişinin devam ettiği belirtilen Heva Erebo, Türkiye’de Efrin yönetimine dair gerçekleştirilen toplantıya dikkat çekerek “Hayalleri gerçekleşmeyecek. Efrin ve Efrin halkı kazanacak” dedi.

Heva Erebo’nun konuşmasının ardından Efrin direnişi üzerine tiyatro oyunu sahnelendi, şiir dinletisi yapıldı.

Özerk Yönetim yetkililerinden Hisen El Eli de Kuzey Suriye ve Ortadoğu halklarının Newroz’unu kutlayarak Efrin direnişine desteklerinin devam ettiğini dile getirdi.

Süryani halkı adına konuşan Ebdulmesih Coco da Kuzey Suriye halkları arasındaki ortak yaşama dikkat çekerek, tüm kesimlerin toplanmasının demokratik ulus projesinin başarısı olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından Koma Ava Mezin “Kapitalist” adlı oyunu sahneledi. Sazkar müzik grubu da Efrin direnişine dair şarkılar seslendirdi.

TIRBESPIYÊ

Qamişlo Kantonuna bağlı Tırbesipiye ilçesinde de Newroz kutlamasında, Çağın Direnişi’ni sahiplenme mesajları verildi.

Kutlamada TEV-DEM Mizgin Ehmed, MSD Siyasi Konseyi Üyesi Hikmet Hebib ve Süryani halkları adına Ebdulehed Gewriye, Arap halkları adında da Hisen Ezam konuşma yaptılar.

Konuşmacılar Türk devleti ve çetelerinin işgal saldırılarına karşı Efrin direnişini selamlayarak herkese mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı. Konuşmacılar Erdoğan’ın halk iradesi karşısında yenilgiye mahkum olduğunu dile getirdiler.

Kutlama “Bijî berxwedana Serdeme” sloganlarıyla sona erdi.

SERÊKANIYÊ

Serekaniye Newroz kutlamasında Efrin direnişini sahiplenme sözüyle sona erdi.

AMUDE

Amude ilçesinde de Newroz kutlamasında da Çağın Direnişi selamlandı.

Özgür Kadın Meydanı’na toplanan halk, sabahın erken saatlerinde Newroz alanına akın etti. Geleneksel kıyafetleriyle kutlamaya katılan halk, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve YPG-YPJ bayrakları taşıdı.

Şehit annelerinin Newroz ateşini yakmasının ardından PYD Eşbaşkanı Eyşe Hiso ve Arap halkı adına da Yerub Kesar konuşmalar yaptı.

Konuşmacılar Kuzey Suriye ve tüm ezilen halkların Newroz’unu kutladı.

Eyşe Hiso konuşmasında “Newroz bizler için özgürlük ve zaferdir. Kuzey Suriye halkları olarak YPG/YPJ savaşçılarının direniş ve mücadelesi sayesinde kazanacağız” dedi.

Konuşmalarda Kuzey Suriye halklarına işgalci Türk ordusu ve çetelerinin saldırılarına karşı birlik çağrısı yapıldı.

Kutlama Çağın Direnişi’ni selamlayan sloganlarla sona erdi.