Stockholm'de "Rojava'yla dayanışma" sloganı yankılandı

İsveç'in başkenti Stockholm caddelerinde 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla bir eylem düzenlendi. DAİŞ çetelerine karşı zaferin kutladığı kentte, “Rojava'yla dayanışma ” sloganı yankılandı.

Rojava Komiteleri, Sol Parti'nin gençlik örgütü Sol Genç, İsveç İşçileri Merkez Örgütü'nün (SAC) ve Sara Kadın Birliği'nin çağrısıyla düzenlenen eylem saat 13.00 sularında Norra Bantorget Meydanı'nda başladı.

Eylemde ilk konuşmayı Sara Kadın Birliği ve Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına Girin Kasırga yaptı.

Kasırga, Kobanê'de DAİŞ çetelerine karşı direnişin zaferle sonuçlanmasının karanlığı aydınlattığı ve ezilenlere umut verdiğini söyledi.

Direnişe Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ilham verdiğini söyleyen Kasırga, ”Öcalan'ın güç koşullarda formüle ettiği paradigma Ortadoğu ve dünyanın her yerindeki insanlara moral, umut ve geleceğe güven duygusu veriyor... Rojava devrimini savunmak Öcalan'ı savunmaktır, tecridi kırmak ve özgürleşmesini sağlamaktır” dedi.

PYD: TÜRK DEVLETİ TERÖR ÖRGÜTLERİYLE HALİFELİK KURMAK İSTİYOR

PYD adına konuşan Şiyar Ali, bundan 4 yıl önce YPG/YPJ güçlerinin Kobanê'de DAİŞ çetelerini yenilgiye uğrattıktan sonra Rojava halklarının demokratik, eşitlikçi, ekolojik sistemi inşa sürecini hızlandırdığını söyledi.

Ali, Rojava'da değişik etnik köken ve inançlardan halkların kardeş içinde yaşarken 4 yıl boyunca Türk devletinin Rojava'daki sistemi yıkmaya çalıştığını belirterek şöyle devam etti:

“Türk devleti sadece Rojava'yı değil, Suriye'yi parçalamaya çalıştı. Terör örgütleriyle birlikte yeni bir halifelik kurmaya çalıştı. Ama bu 4 yıl içinde Türk devletini ve desteklediği çeteleri yenilgiye uğrattık... Bizim mücadelemiz tüm Suriye'yi özgürleştirene kadar sürecek. Kürtlerin ve tüm azınlıkların hakları kabul edilene kadar mücadele edeceğiz. Ortadoğu'da son terörist yok edilene kadar savaşacağız. Erdoğan rejimine karşı kanımızın son damlasına kadar direneceğiz.”

SAC: ROJAVA DEVRİMİ BAŞKA BİR DÜNYANIN MÜMKÜN OLDUĞUNU GÖSTERDİ

İsveç İşçileri Merkez Örgütü (SAC) Genel Sekreteri Erik Tonk, bu yıl SAC'ın kongresinde alınan Rojava devrimiyle dayanışma kararını okudu.

SAC kongresinde alınan kararda demokratik konfederalizm ve sendikalizm kardeş olarak kabul edilirken, “Sendikalistlerin büyük devrimi 1930'ların İspanya’sında gerçekleşti. Demokratik konfederalizm ise günümüz Suriye'sinde. Rojava'daki devrim başka bir dünyanın mümkün olduğunu gösterdi. Demokratik konfederalizm ve Rojava devrimiyle dayanışmamız sürecek” Denildi.

KNK: EFRÎN'İN ÖZGÜRLEŞTİRİLMESİNE DESTEK VERİLMELİ

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) adına konuşan Ahmet Karamuş, 4 yıl önce Türkiye destekli DAİŞ çetelerinin dört yandan Kobanê'ye saldırdıklarını ancak YPG/YPJ savaşçılarının eşine ve benzerine rastlanmamış bir direniş göstererek saldırganları yenilgiye uğrattığını söyledi.

Kobanê direnişine destek veren demokrasi güçlerine teşekkür eden Karamuş, Erdoğan ve Türk devletinin Rojava'ya yönelik tehdit ve saldırılarını hala sürdürdüğünü hatırlattı.

Karamuş, “Efrîn Türk devleti ve yedeğindeki cihatçı çeteler tarafından işgal edildi. Dünyadaki demokrasi güçlerinin işgalcileri yenilgiye uğratarak Efrîn'in özgürleştirilmesi mücadelelerini desteklemeleri gerekir” dedi.

SOL GENÇ, PJAK, CİWANÊN AZAD: YPG/YPJ'LE DAYANIŞMAMIZ SÜRECEK

Sol Genç, PJAK ve Ciwanên Azad adına yapılan konuşmalarda da Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırıları kınandı. YPG/YPJ ve demokrasi güçleriyle dayanışmanın süreceği mesajları verildi.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından yüzlerce eylemci, “Rojava'yla dayanışma”, “Biji berxwedana Kobanê”, “Türk ordusu Rojava'dan defol”, “Biji Serok Apo”, “Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a barış”, ”Katil Erdoğan” sloganlarını atarak Roul Wallenberg Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarını teşhir eden ve Öcalan'ın serbest bırakılmasını talep eden konuşmalar yapıldı.