Suriye’de DAİŞ çetelerinin saldırılarında 41 ölü

Suriye’de pazar günü DAİŞ çetelerinin yer mantarı toplayıcıları ve çobanlara yönelik düzenlediği saldırılarda 24’ü sivil olmak üzere 41 kişinin öldüğü bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) DAİŞ çetelerinin Hama’nın doğusundaki çölde 36 kişiyi yer mantarı toplarken katlettiğini belirtti. Gözlemevi’ne göre öldürülenlerden 17’si Şam hükümeti yanlısı milislerden oluşuyor. Hükümete bağlı Sana ajansına göre ise 26 kişi öldürüldü.

Gözlemevi, Dêrazor bölgesinde de DAİŞ çetelerine bağlı olduğu düşünülen silahlı kişilerin 5 çobanı öldürdüğünü belirtti. Haber ajansı Sana, DAİŞ çetelerinin önce 5 kişiyi öldürdüğünü ve ardından hayvanlara ateş açarak 250 koyunu katlettiğini yazdı.

Aynı vilayette, iki sivile ait çürümüş ceset bulundu. Gözlemevi, birkaç gün önce bu kişilerin yer mantarı toplarken DAİŞ çeteleri tarafından öldürüldüğünü bildirdi.

Şubat ayı başından bu yana yer mantarı toplarken öldürülenlerin sayısı 250’yi aştı. Bunların çoğunluğu sivillerden oluşuyor.

Suriye çölünde yetişen yer mantarı, dünyanın en iyileri arasında değerlendiriliyor ve genellikle şubat ile nisan ayları arasında toplanıyor ve yüksek fiyatlara satılıyor. Ortalama aylık ücretin 18 dolar olduğu ülkede, yer mantarı hasadı bir geçim kaynağı olarak görülüyor. Bir kilo yer mantarı, boyutuna ve kalitesine bağlı olarak 5 ile 25 dolar arasında satılıyor.