'Suriye’de herkesin isteklerinin karşılanması için çalışılacak'

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye’nin geleceğine ilişkin anlaşmalarda Kürtler ve diğer azınlıklar dahil tüm Suriyelilerin isteklerinin karşılanması için çalışılacağını duyurdu.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD), Efrîn’e yönelik Türk işgal saldırıları sırasında durdurulan Dêra Zor’daki Cizre Fırtınası Hamlesi’ni değerlendiren ABD Dışişleri Bakanlığı, DAİŞ’in bitirilmesinde son aşamaya gelindiğini duyurdu.

OPERASYON ZORLU OLACAK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, operasyonun DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyon, QSD ve yerel güçlerce ortak yapıldığını söyledi. DAİŞ’in elinde kalan son bölgelerin kurtarılmasının hedeflendiğini söyleyen Nauert, çatışmaların zorlu olacağını ekledi.

ABD’nin Cizre Fırtınası Hamlesi’ne katılan güçlere ve Uluslararası Koalisyon güçlerine saldırı durumunda tüm bu güçlerin savunulacağının altını çizen Nauert, Suriye’ye komşu ülkelerin ‘sınırlarının DAİŞ’e karşı güvenli hale getirilmesi’ için çalışılacağını söyledi.

SURİYE’DE KALICI AYAK İZİ BIRAKMAK İSTİYOR

Nauert, DAİŞ çetelerinden kurtarılan alanlarda istikrarın sağlanması için bölgesel güçlerden materyal ve kaynak desteği isteyeceklerini söylerken, bu güçlerle hangi ülkeleri kastettiğine ise açıklık getirmedi. Ancak Nauert’in Suriye’nin Esad rejimi ve İranlı ‘destekçileri’ tarafından ‘sömürülmesine’ izin vermeyeceklerini söylemesi dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Suriye’de ‘kalıcı ve güçlü ayak izi’ bırakmak istediklerini de söyledi.

KÜRTLER DAHİL TÜM SURİYELİLERİN İSTEKLERİNİN KARŞILANMASI İÇİN ÇABALANACAK!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün dikkat çeken bir diğer değerlendirmesi ise, ülkenin geleceğinde halkların ve inançların konumlarının ne olacağına ilişkindi. Heather Nauert, Cenevre müzakere sürecinin tekrar başlatılacağını söylerken, "ABD, gelecekteki siyasi anlaşmalarda Sünni Araplar, Kürtler, Hristiyanlar, Türkmenler ve diğer azınlıklar dahil olmak üzere tüm Suriyelilerin isteklerinin karşılanması için çalışacaktır" diye konuştu.