Suriye Diyalog Çalıştayı’nda Suriye için projeler tartışılıyor

MSD’nin öncülük ettiği Suriye Diyalog Çalıştayı, “Ekonomi konusu ve Suriye’nin geleceği için en uygun projeler” başlıklı üçüncü oturumu ile devam ediyor.

Demokratik Suriye Meclisi’nin (MSD) öncülük ettiği Suriye Diyalog Çalıştayı, “Ekonomi konusu ve Suriye’nin geleceği için en uygun projeler” başlıklı üçüncü oturumu ile devam ediyor. Üçüncü oturumda Demokratik Değişim Hareketi (Heyet El-Tensîq) Üyesi Ziyad Wetfê ve ekonomi bölümünden doktor Ehmed Yûsif tarafından konuşmalar yapıldı.

Suriye’nin birinci dünya savaşının ardından egemen devletlerin menfaatleri doğrultusunda hazırladığı Sykes Picot Anlaşmasıyla kurulduğunu belirten Ziyad Wetfê, “Suriye’de birçok halk ve inanç bulunuyor. Suriye’de halkların demokratik ulusal süreci tamamlanmıştır” dedi. Bölgedeki tarım ve iş alanlarının yeniden dizayn edilmesinin önemine dikkat çeken Ziyad Wetfê, Kuzey ve Doğu Suriye’de kapsamlı ekonomik projelerin geliştirilmesi için gerekli güvenlik koşularının sağlanmasının önemine vurgu yaptı.

Merkezi hükümetlerin coğrafyaların özel koşullarından habersiz olduğunu ve bu yüzden ekonomi yönetiminde yetersiz kaldığını söyleyen Dr. Ehmed Yûsif, dünyadan merkezi ve yerel yönetimlerce yürütülen ekonomi politikalarına örnek verdi. Kuzey ve Doğu Suriye’de hayata geçirilen ekonomik projenin dünyada örneği bulunmadığını söyleyen Yûsif, projenin yeni olmasından dolayı kimi engeller ile karşılaştığını belirtti. Yûsif, bölgedeki ekonomik sistemin tüm halk ve inançların menfaati doğrultusunda geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Çalıştay, değerlendirme ve tartışmalarlasürüyor.