Suriye'nin kuzeydoğusunda DAİŞ'e büyük darbe

QSD'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda DAİŞ'in sonunu getirmek için yürüttüğü operasyonda kum fırtınalarını fırsat bularak saldıran çetelerin son çırpınışları devam ederken, QSD komutanları operasyonun planladıkları gibi ilerlediğini kaydediyor.

Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) Suriye'nin doğusunda DAİŞ çetelerinin elindeki son bölge olan Hecîn kasabasına 10 Eylül günü başlatmış olduğu operasyon devam ediyor.

"Cizre Fırtınası" operasyonunun "Terörü Sonlandırma Aşaması"nda Hecîn ile Baxoz cephelerinden ilerleyen ve geçtiğimiz günlerde Baxoz, Seclê ile Mozan köylerini çetelerden arındıran savaşçılar, üç gün önce de Sûsê köyünü özgürleştirme operasyonunu başlattı. Sûsê köyünde de büyük oranda denetim sağlandı.

KUM FIRTINASIYLA BİRLİKTE SALDIRIYA GEÇİYORLAR

Suriye-Irak sınırında Fırat Nehri'nin kuzeyinde DAİŞ'in üstlendiği son bölgelere yönelik operasyon, Irak sınırına yakın Baxoz ve kuzeybatısındaki Hecîn kasabası olmak üzere iki cephede sürüyor. Bir buçuk aydır devam eden operasyonda özellikle 10 gündür bölgede kum fırtınalarının hakim olmasından dolayı, çeteler birçok defa kapsamlı saldırı girişimlerinde bulundu. Ancak saldırılara ve şiddetli çatışmalara rağmen QSD savaşçıları, bölgede ilerlemeye devam ediyor.

Bölge, DAİŞ'in elinde kalan son yerleşim yeri olmasından dolayı Suriye ve Irak'ta farklı kentlerinden kaçan DAİŞ'lilerin konuşlandığı bir yer. Fırat boyunca yaklaşık 35 kilometre uzunluğunda ve 8 ile 10 kilometre derinliğinde olan bölgedeki çete sayısı, operasyon başladığında 3 bin olarak tahmin ediliyordu.

SİVİLLERİN BÜYÜK KISMI GÖÇERTİLDİ

Irak ve Suriye'den gelen çetelerin ağır silahlarıyla büyük yığınak yaptığı bölgede, birçok sulama kanalının ise üstü kapatılarak geçişler için kullanılıyor. Özellikle kum fırtınasının hakim olduğu günlerde saldırıya geçen çeteler, son üç gündür saldırılarını yoğunlaştırdı. Birçok noktada eş zamanlı olarak kapsamlı bir şekilde başlatılan saldırılarda ise bomba yüklü araçlarla sonuç alınmaya çalışılıyor.

Bölgedeki sivillerin büyük kısmı çetelerin hakimiyetinin bulunduğu alandan kaçtı, onların boşalttığı evlere yerleşen çetelerin büyük kısmının ise dünyanın farklı ülkelerinden DAİŞ'e katılmak için gelen ve özellikle çöl savaşlarında tecrübe kazanmış olan çetelerden oluştuğu ifade ediliyor.

OPERASYON PLANLANAN DOĞRULTUDA İLERLİYOR

QSD komutanları, özellikle kum fırtınalarının yaşandığı günlerde kısa sürece geniş bir alana yayılan çatışmalara rağmen operasyonun planladıkları doğrultu ve takvime göre ilerlediğini kaydediyor. Operasyon, çetelerin sivilleri kalkan olarak kullanması olasılıklarına karşı temkinli ilerliyor.

DAİŞ çeteleri, 2014 yılında Musul'u ele geçirdikten sonra "hilafet ilan ettiğini" öne sürmüş ve Suriye'ye yayılarak Reqa'yı da işgal etmesinin ardından da "Irak-Şam İslam Devleti" olan ismini değiştirerek, "devlet ilan ettiğini" iddia etmişti. Hecîn kasabasının özgürleştirilmesiyle DAİŞ çeteleri 2014 yılından bu yana işgal ettikleri Fırat Nehri'nin kuzey yayından tamamıyla temizlenmiş olacak.