Tanınmış isimler Figaro’da yazdı: Fransa Kürtleri desteklemeli

Fransız Le Figaro gazetesinde çok sayıda tanınmış isim tarafından kaleme alınan yazıda, Efrîn işgaline karşı durulmaması halinde Fransa’nın ‘tarih önünde hesap vereceği’ uyarısı yapıldı.

Le Figaro gazetesinde bir yazı kaleme alan gazeteci-yazarlar Stéphane Breton, Pascal Bruckner, Gérard Chaliand, Patrice Franceschi ve Sophie Mousset ile Dışişleri eski Bakanı Bernard Kouchner, “Fransa Suriye Kürtlerini desteklemeli” çağrısı yaptılar.

Türk ordusunun savaş suçu ve eskiden DAİŞ’e bağlılıklarıyla bilinen ‘cihatçı gruplar’ eşliğinde Efrîn’e saldırdığı belirtilen yazıda, Türkiye’nin Efrîn’in farklı güçlerin elindeki bölgeler arasında ‘izole konumundan’ ötürü öncelikle burayı hedef aldığı dile getirildi.

KÜRT SORUNUNU ‘ERMENİ SORUNUNU ÇÖZDÜĞÜ GİBİ’ ÇÖZMEK İSTİYOR OLABİLİR!

Türkiye’nin zaten izole olan Efrîn’deki kadim Kürt varlığını kendi toprak bütünlüğüne karşı tehdit olarak gördüğü hatırlatılan yazıda, soykırım tehlikesine dikkat çekildi.

Yazıda şöyle denildi: “Efrîn’in bu izole konumundan ötürü Türkiye öncelikle oraya yöneliyor. Belki de daha önce ‘Ermeni Sorunu’nu çözdüğü gibi ‘Kürt Sorununu’ da çözmek istiyor olabilir.”

KÜRTLER SINIRLAR İÇİN TEHDİT DEĞİL

Türkiye’nin  işgal girişimini ‘sınır güvenliği’ bahanesiyle daha önce radikal İslamcı teröristlere karşı savaşmış Kürt savaşçıları ‘terörist’ olarak göstererek gerekçelendirdiği belirtilen yazıda, “Türkiye sınırlarını korumak istiyorsa tümüyle haklıdır ama bu sınırlar Suriye Kürtleri tarafından hiçbir zaman tehdit edilmedi” denildi.

“Müslüman Kardeşler’den esinlenen Türkiye rejimi İslamcılardan aynı zamanda terörizmle mücadelede müttefikimiz olan Kürtlerden çekindiği kadar çekinmiyor” denilen yazıda, Fransa’ya işgale sessiz kalınmasının olumsuz etkileri hakkında uyarıda bulunuldu. Yazıda, “Eğer ‘Türk-İslamcı’ işgalinin başarılı olmasına müsade ederse Fransa bölgede 3 yıllık angajmanında edindiği kazanımlarını kaybedecektir” tespitine yer verilirken, buna ilişkin gerekçeler de sıralandı.

‘AFFEDİLEMEZ BİR AHLAKİ HATA OLUR’

Stéphane Breton, Pascal Bruckner, Gérard Chaliand, Patrice Franceschi ve Sophie Mousset ile eski Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in ortaklaşa imzaladıkları yazıda, ahlaki açıdan Kürtlerin yalnız bırakılamayacağı vurgulandı.

Yazıda, “Suriye Kürtleri bizim dostumuzdur. Radikal İslamcılara karşı birlikte savaştıktan sonra onları yüzüstü bırakmak ‘affedilemez ahlaki bir hata’ olur. Bu Fransa’nın temsil ettiği herşeyin (değerlerin) tersi olur. Bizler bir gün bunun bedelini öderiz” tespitine yer verildi.

FRANSIZLAR MESELENİN ÜLKELERİNİ DE İLGİLENDİRDİĞİNİ BİLİYOR

Fransız toplumunun 3 yıl önce YPG ve PYD heyetinin François Hollande tarafından Elysée Sarayı’nda ağırlanmasını ve destek sunulmasını oldukça olumlu karşıladığı hatırlatılan yazıda, devamla şöyle denildi: “Fransızlar Suriye savaşındaki müttefiklerinin kim olduğunu biliyorlar ve meselenin sadece yerel değil, aynı zamanda kendi ülkelerini de ilgilendirdiğinin bilincindeler. Kürtler, aynı zamanda bizim topraklarımızda tarihimizin en kanlı saldırılarını düzenleyen radikal İslamcılara karşı zafer kazandılar. DAİŞ’in bu saldırıları yönettiği ‘başkentleri’ (Reqa) Kürtler tarafından Ekim 2017’de alınmıştı.”

TÜRK İŞGALİNİN TERÖRİZMLE MÜCADELEYE OLUMSUZ ETKİLERİ VAR

Efrîn’i işgal girişimi nedeniyle Kürtlerin DAİŞ’e karşı savaştaki cepheden güçlerini geri çekmek zorunda kalacaklarına dikkat çekilen yazıda, Türk işgalinin hem terörizmle mücadeleye olumsuz etki edeceği hem de ‘Batının çıkarlarına ters’ olacağının altı çizildi. Yazıda, Türkiye’nin radikal İslamcı terörizmle mücadeleye önem vermediği vurgulanırken, Türkiye’nin öne sürdüğü çetelerin bugüne kadar Efrîn’de yaptıklarının işgalin başarılı olması halinde geleceğe dair tahmin imkanı sunduğu ifade edildi.

TARİH ÖNÜNDE HESAP VERMEK ZORUNDA KALACAĞIZ

Çetelerin ele geçirdikleri Kürt kadın savaşçılara yaptıkları insanlık dışı muamelelere dikkat çekilen yazıda, “Böylesi bir barbarlık desteklenemez. Bunun böyle devam etmesine izin verirsek, tarih önünde hesap vermek zorunda kalacağız” uyarısı yapıldı.

Türkiye’nin işgale sessiz kalınması karşılığında Avrupa’yı mülteci akınından korumayı vaat ettiği hatırlatılan yazıda, işgalin başarılı olması halinde ise mülteci sayısının sadece artacağı uyarısına yer verildi.

FRANSA ATEŞKES VE TÜRK ORDUSUNUN GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTEMELİ

Kürtlerin Kuzey Suriye’de demokratik, etnik ve dini kimlikler ile kadın-erkek haklarına saygılı bir toplum oluşturma aşamasında oldukları hatırlatılan yazıda, böylesi bir sistemin tiranlıkların perişan ettiği bir bölge için derin etkileri olacağına işaret edildi. Yazıda, Fransa’nın savunduğu siyasi değerler ve özgürlüklerden de esinlenen bu çabaları desteklemesi çağrısı yapıldı. 

Yazının sonunda, Fransa’nın Efrîn’de bir ateşkes ve Türk ordusunun geri çekilmesi çağrısı yapmasının ‘kendisini honore edeceği’ dile getirilirken, bölge barışının korunması ve ülkenin kendi çıkarları için de bunun yapılması gerektiği ifade edildi.