TEV-DEM’in yeni Eşbaşkanları Zelal Ceger ve Xerîb Hiso

TEV-DEM 3. Kongresi’nde TEV-DEM Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığına Zelal Ceger ve Efrînli bir Êzidî olan Xerîb Hiso seçildi.

Bugün sabah saatlerinde Kuzey Suriye’nin Rimelan kentinde başlayan Demokratik Toplum Kongresi (TEV-DEM) Kongresi’nde eş başkanlar seçildi.

TEV-DEM’in yeni eş başkanların hayat hikayeleri ve yürüttükleri çalışmalar şöyle:

XERİB HESO EFRÎNLİ BİR ÊZİDÎ

Efrînli bir Êzidî olan Xerîb Hiso 50 yaşının üzerinde. Efrîn’in Şeran ilçesinde dünyaya gelen Hiso, 1985’li yıllardan bu yana yurtseverliğiyle tanınıyor. Evli ve dört çocuk babası olan Hiso’nun birçoğu YPG savacısı. Eşi ise Efrîn Êzidiler Birliği’nin Eş Başkanı.

3 DEFA REJİM ZİNDANLARINDA VE İŞKENCELERİNDE KALDI

Aynı zamanda PYD üyesi olan Xerîb Hiso siyasi çalışmaları nedeniyle 3 kez Suriye devleti tarafından tutuklanarak, zindanlarda işkence gördü. 2011’de TEV-DEM’in kuruluş çalışmalarında da yer alan Hiso, 4 yıl Güney Kürdistan’da PYD ve TEV-DEM Dış ilişkiler temsilciliği görevini yürüttü.

ZELAL CEGER DEVRİM İÇİNDEKİ EMEĞİYLE TANINIYOR

3. Kongre’de TEV-DEM Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığına seçilen Zelal Ceger Rojava’nın Derik kentinde dünyaya geldi. 44 yaşında olan Ceger uzun süredir Kongra Star ve TEV-DEM çalışmalarında yer alıyor. Kongra Star çalışmalarında da öncü düzeyde yer alan Zelal Ceger, Rojava’nın hemen bütün alanlarında kaldığı ve çalışma yürüttüğü için halk tarafından da çok seviliyor.

Halep, Efrîn, Cizire alanlarında uzun yıllar siyaset ve örgütlenme çalışmaları yürüten Zelal Ceger 2011 yılında TEV-DEM’in kuruluş çalışmalarında da yer aldı.