Türk devleti çeteleri Efrîn’de 30 sivili kaçırdı

Türk devleti çetelerinin Şiyê’nin Çeqela köyünde 30 sivili kaçırıp, her bir sivil için 3 bin dolar fidye istedikleri ortaya çıktı. 13 kişinin bırakıldığı ve 17 kişiden haber alınmadığı bildirildi.

Türk devletinin çeteleri, Efrîn halkı üzerindeki baskılarını artırıyor. Her defasında yeni bir talan, hırsızlık, işkence, tecavüz, yakma ve yıkma olayı gündeme gelmekte. Halk artık bu baskıların son bulmasını istiyor.

Cephe El- Şemiye çeteleri, 22 Temmuz’da Şiyê’nin Çeqela köyünü basıp, aralarında kadın, genç ve yaşlıların da olduğu 30 kişiyi kaçırdı. Çeteler, kaçırılan her bir kişi için ailelerden 3 bin dolar fidye istedi. Fidyeyi veren 13 kişi bugün serbest bırakıldı. Halen kaçırılmış olan 17 kişinin ailesi de, fidyeyi ödeyecek durumda olmadığından dolayı, kaçırılan kişiler serbest bırakılmadı. Aileler, çocuklarının yaşamından endişe duyduklarını bildirdi.

‘FİDYEYİ VERMEYENİ ÖLDÜRECEĞİZ!’

Kaçırılan Ehmed Bekir’in ailesi telefonla bize ulaşarak, şunları söyledi: “22 Temmuz’da Cephe El-Şemiye çeteleri, köyümüzü basıp, her evden 2 kişiyi aldı. Kaçırılan kişiler arasında genç kızlar da var. Ellerinde silah oldukları için, onlarla konuşamadık bile. Bize hakaretler ediyorlardı. Köyde toplamda 30 kişiyi kaçırdılar. Kaçırılma olayından 3 saat sonra kaçırılan her bir kişi için 3 bin dolar fidye istediler. Çeteler eğer aileler fidyeyi vermezse, elimizdeki sivilleri öldürürüz dediler."

Bırakılan X. E. isimli kişi ise, yerel kaynaklara şunları dile getirdi: “Bizi aldıklarından sonra, gözümüzü siyah bir bezle bağladılar. Araçla yaklaşık bir buçuk saat yol aldık. Araçta telefonlarımız da olmak üzere her şeyimize el koydular. Bilinmeyen bir yere geldiğimizde ise bizi döverek, küfür ettiler. En son bizi yer altında bir yere aldılar. Yarım saat sonra, bir çete gelip bizden ailelerimizin telefon numaralarını istedi. Sonrasında ise beş kişi gelip bize işkence yaptılar."

X.E’ye göre işkencede Heyder Hec Heyder Momed’in her iki eli kırıldı. X.E. kaçırılan kişilerin tecavüz ve ölüm tehlikesi olduğunu belirtti.

İSİMLER

Kaçırıldıktan sonra bir daha haber alınamayan, 17 kişinin isim listesi şöyle:

1. Ebid El-Rihmen Xelîl Mustefa

2. Mihemed Xelîl Mustefa

3. Elî Daxlî Çûçik

4. Edanan Daxlî Çûçik

5. Mihemed Hesen Erselen

6. Ehmed Hesen Erselen

7. Hesen Enwer Usmen

8. Bêrem Ebdo Kalo

9. Bedriyê Ebid El-Rihmen Hesûn

10. Bêrem Heyder Xezo

11. Xelîl Tahêr Erselen

12. Ehmed Bekir Mihemed

13. Keça Ehmed Bekir Mihemed

14. Conik

15. Idrîs Ehmed Mustefe

16. Xelîl Ehmed Mustefa

17. Heyder Hec Heyder Momed