Türk devleti saldırdı, Süryani köyü boşaldı

Türk devletinin saldırısı altındaki Süryani köyü Mela Ebbas, neredeyse boşalmış durumda.

Qamişlo’nun Tirbespiyê ilçesine bağlı, Rojava ile Kuzey Kürdistan sınır hattında 1 kilometre uzaklıktaki, 66 Süryani ailenin yaşadığı Mela Ebbas köyü, Türk devletinin barbarca saldırılar nedeniyle neredeyse boşalmış durumda.

ANHA'nın haberine göre, köyleri yıllardır tarayan Türk devleti, bölgedeki çiftçilerin de tarlalarına gitmesine izin vermiyor. Sınır hattında yaşayan köy sakinlerinin bir bölümü Türk devletinin saldırılarından korunmak için evlerinin etrafına betondan duvarlar örerken, birçok köylü de göç etmek zorunda kaldı.

'SADECE 5 AİLE KALDI'

Mela Ebbas köyündeki ailelerin büyük çoğunluğu Qamişlo ve Tirbespiyê’ye göç etti. Mela Ebbas köyü sakinlerinden 86 yaşındaki Îsa Qleqiyos, köylerinin eskiden hayat dolu olduğunu ancak şimdi ise Türk devletinin saldırıları nedeniyle sadece 5 ailenin kaldığını belirtiyor.

İsa, Rojava ile Kuzey Kürdistan arasına sınır örülmeden önce tarım ve hayvancılık yaptıklarını belirterek, şunları anlattı: “Hayvancılık yapanlar, hayvanlarını otlatmak için Suruç bölgesine kadar götürüyordu. Sınır örüldükten sonra hayvancılıkta bitti. Sınır hattındaki Türk askerleri köy sakinlerinin tarlalarına dahi gitmesine izin vermiyor. Köy sakinleri, son yıllarda nefes alamaz oldu. Tarlalarına sürmek isteyenlere ateş açılıyor. Bu yüzden de köy sakinleri göç etmek zorunda kaldı."