Türkiye devletinden işgal bölgelerine sömürge yolları

Türk devletinin Suriye’de işgal ettiği bölgelere doğru, bir karayolu ağı inşa etmeyi amaçladığı bildirildi.

El Monitor’un haberine göre, Türk devleti Suriye’de işgale ettikten sonra kendi kurduğu meclislerle işbirliği halinde, bu bölgeleri Antep ve Kilis’e bağlayacak bir yol inşa etmeyi planlıyor.

Projenin maliyeti henüz netleşmedi. Khaled el-Khatep imzalı habere göre El Rai sınır kapısının basın bürosunda çalışan Alâ Hamad, sömürge projesine ilişkin bilgi verdi. Ala Hamad, “El Rai’nin doğusundaki otoyolun inşaatı 27 Temmuz’da tamamlandı. Yaklaşık üç ayda inşa edilen otoyol, Türkiye sınırındaki El Rai’den El Bab’a kadar uzanıyor. Takribi altı kilometrelik, iki şeritli otoyolun inşaatı Türk hükümetinin desteğiyle yapıldı” dedi.

El Monitor, Türk şirketlerinin şimdi de El Rai sınır kapısını ve şehir merkezini, Azaz ve Cerablus ile diğer kentlere bağlayacak yolların inşası için harekete geçtiğini yazdı.

Haberde bu ağın inşasının amaçlarına da dikkat çekildi. El Monitor, “Yeni ve ulaşımı hızlandıran bir karayolu ağının inşası ham maddelerin taşınmasını kolaylaştırarak Türk yatırımcıların Fırat Kalkanı bölgesine olan ilgisini artıracak. Böylece bölge ile Türkiye’nin güney sınırındaki iller arasındaki ekonomik bağ da güçlenecek” diye yazdı.

İşgalci Türk devletinin konumlandırdığı yerel yetkililerden biri, Azaz ile Halep’in kuzey kırsalındaki Mare’yi de birbirine bağlayacak 20 kilometrelik bir karayolu projesi var.

Bir başka yerel sorumlu, yolların El Bab, Cerablus, Azez, El Rai, Mare ve Aktarin’i birbirine bağlayacağını ifade ederken, “Ayrıca bu kentler ile Türkiye sınırındaki Bab El Selam ve Cerablus’taki sınır geçişleri arasında da yeni yollar inşa edilecek. (...) İlerleyen günlerde başlaması planlanan inşaatı Türk hükümeti üstlenecek ama takvimi henüz netleşmiş değil” dedi.