Türkiye Fırat Nehri'nin Rojava'ya akışını engelliyor

Türk devleti, Fırat Nehri’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye akışını engelliyor. Bölge halkı tehlikeli bir süreç yaşıyor.

Türk devleti, yıllardır kendi topraklarından Suriye’ye doğru akan Fırat Nehri’ni Kuzey ve Doğu Suriye halklarına karşı silah olarak kullanıyor. Türk devletinin bölgeye akan suyun debisini düşürmesi nedeniyle barajlarda elektrik üretilemiyor ve tarlalar susuz kalıyor.

Suriye hükümeti ile Türk devleti arasında 1977’de varılan anlaşma gereği, Fırat Nehri’nin Suriye bölümüne saniyede 500 metreküp su bırakılması gerekiyor ancak bu oran şu an 150 metreküpe kadar inmiş durumda.

'TEHLİKELİ SÜREÇ YAŞANACAK'

Suriye’deki en büyük baraj olan Tişrîn Barajı'nın Müdürü Mihemed Tarbuş, Türk devletinin Fırat Nehri’ndeki suyu engellemeye devam etmesi halinde bölgede bu yaz zor bir sürecin yaşanacağını kaydetti. Elektriği su enerjisi ile elde ettiklerini hatırlatan Tarbuş, “Türkiye’den gelen suyun miktarı azaldığı için barajlar tehlikeye girebilir. Böyle devam ederse önümüzdeki iki ay içinde tehlikeli süreç başlayabilir” dedi.

“Human Rigts Watch” adlı örgüt de bir rapor yayımlayarak, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’de su teminini tehlikeye attığını belirtmişti.