'Yaralarımızı sardık, Efrîn'i özgürleştireceğiz'

TEV-DEM kongresine katılan Efrînli delegeler, "Efrîn’i özgürleştirmek için her açıdan örgütleniyoruz, mutlaka özgürleştireceğiz” mesajını verdiler.

Demokratik Toplum Hareketi’nin 3. Kongresi devam ediyor. Önemli kararların alınacağı kongreye Kuzey Suriye’nin her alanından katılımlar sağlandı. Efrîn delegeleri de Şehba’dan gelerek kongreye katılım sağladılar.

Kongre, Efrîn’e 75 delege kotası verirken, Efrînliler, TEV-DEM 3. Kongresi’ne beklenenden de büyük ilgi gösterdi. 100’ün üzerinde Efrînli Şehba’da Rimelan’a gelerek kongreye katılırken, bunların büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor.

Efrîn delegeleri, Türk devletinin işgali öncesi Efrîn’de TEV-DEM öncülüğünde gelişen örgütlenme düzeyini ve 3. TEV-DEM kongresine nasıl bir örgütlülük ve umutlu katıldıklarını ajansımıza anlattılar.

‘TEV-DEM EFRÎN TOPLUMUNA ÇOK ŞEY KAZANDIRDI’

Ebu Dilo olarak tanınan Arif Şexo, Efrîn toplumunun örgütlü bir toplum olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“2011 öncesi de toplumumuzda bir birlik, işçilerin ve gençlerin olsun, bir örgütlülüğü vardı. Ama örgütlenme biçimi yeterince şekil almamıştı. 2011’den itibaren Demokratik Toplum Kongresini kurduk. Cizire’de ilk kongre gerçekleşti, ben kendim de içinde hazırdım.

Efrîn toplumu daha fazla örgütlendi, aslında tümden örgütlendi, diyebilirim. İşçiden köylüye, çiftçiye, zengine, tüccara kadar herkes örgütlendi. Bunun için bazı çalışmalar yürütüldü. Dünyayı ve birbirini tanıma, birbirini sevme, toplumun tüm kesimlerini sevme gelişti. 2011’den sonra yine Suriye’nin her yerinden Dera, Humus, İdlib vb. yüz binlerce insan Efrîn’e geldi. Biz bunların hepsini kucakladık. Çünkü örgütlü bir toplumduk. TEV-DEM öncülüğünde ve bünyesinde örgütlenmiştik ve örgütleniyorduk. Efrîn halkı önceden de gerçekten gelişkin bir halktı, ama TEV-DEM bu halka ve örgütlülüğüne çok şey kazandırdı."

Arif Mennan Muhammed ise, Efrîn’de 7 yılda TEV-DEM bünyesinde gerek kurumlaşma, örgütleme, yeniden inşa, gerekse askeri olarak, kantonun güvenliği ve öz savunma noktasında büyük emeklerle önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

“Meclislerin yapılanması, komünlerin oluşturulmasında görev alan komiteler toplumu tek tek örgütlemeden sorumlu olup, sorunlarıyla ilgilenme noktasında örgütleniyorlardı.

İşte tam da bu yüzdendir ki daha önce Efrîn’den Halep’e göç etmiş olanlar da yeniden yönlerini kendi topraklarına, Efrîn’e dönüyorlardı. Efrîn’de her yerde örgütlülük mevcuttu. Zulümden, zorluklardan, açlıktan kaçan herkes yönünü Efrîn’e dönüyordu. Çünkü Efrîn örgütlü, insana anlam ve değer verebilen, hiçbir işin ve topluluğun arasına fark koymayan bir yapıya sahipti. Bu yüzden önemli ve büyük çalışmalar burda yapılmıştır.”

‘ŞEHBA’DA DA HEPİMİZ ÖRGÜTLÜYÜZ’

Ebu Dilo, Türk devletinin köylü ve Kürt toplumundan oluşan Efrîn halkının geldiği düzeye tahammül edemediğini ve vahşice saldırdığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Tüm vahşi saldırılara ve Efrîn’den çıkmamıza rağmen direnişimiz ve örgütlülüğümüz bitmedi. Büyük şehitler verdik, 58 gün Efrîn içinde direndik. Bugün de Şehba’da hepimiz örgütlüyüz. Herkes işini, hareketini tanıyor. Herkes yapacağı her şeyi örgütlü yapması gerektiğini biliyor. Tabii bunların hepsi TEV-DEM sayesinde oldu.

Şu anda herkes Şehba’da çalışıyor. Yaşamın birlikte olabileceğini, halk çıkarlarını birlikte elde edeceğini biliyor. Herkes meclis ve komünlerde yer alıp birlikte çalışıyor. Bu temelde de umut ediyor ve inanıyoruz ki kısa sürede Efrîn’e yeniden döneceğiz."

'YARALARIMIZI SARDIK, EFRÎN'İ ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ'

Efrînlilerin Şehba’da demokratik yaşamlarını örgütlemeye devam ettiğini ve bu örgütlülükle Efrîn’i yeniden özgürleştirme iddialarının olduğunu söyleyen Arif Mennan Muhammed de şunları dile getirdi:

“Son süreçte sömürgeci Türk devletinin ve ona ortaklık eden terörist çeteler ve dünya devletlerinin sessizlikleriyle, Önder Apo’nun üzerindeki uluslararası komplonun devamı niteliğinde Efrîn’e saldırdılar. Amaçlari örgütlü toplumu, kendi insani haklarından yoksun bırakmak ve darbe vurmaktır. Bu yüzdendir ki Önder Apo’nun üzerinde yürüttükleri komployu Efrîn’de de devam ettirmek istemişlerdir.

Bunun sonucunda da biz hareket olarak bir adım geri çekildik ve halkı Şehba’ya yerleştirdik. Çünkü Şehba’ya gidildiği zaman savaş çok yoğundu ve bizler Şehba’da yaralarımızı sarıp, yeniden daha güçlü örgütlenerek, daha yüksek bir moralle, daha büyük örgütlenerek, yaşadığımız eksiklikleri çözüme ulaştırarak Efrîn’imizi özgürleştireceğiz. Bu kongrenin de buna daha çok vesile olmasını diliyorum."

'DİRENİŞ RUHUYLA KARARLAR ALACAĞIZ’

Cihan Muhammed isimli Efrînli kongre delegesi, kongreye katılmak için Şehba’dan geldiklerine ve kongrenin şiarına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Biz Efrîn halkı olarak bu kongrenin 'Efrin Direnişi' ruhuyla gerçekleştiriliyor olduğunu ve başaracağını söylüyoruz. Zaten biliyorsunuz, Efrîn Direnişi’nin 58 gün boyunca sürmesi bile Efrîn işgal harekâtı öncesi halkın TEV-DEM yoluyla ne kadar örgütlü olduğunu gösteriyor. Efrîn’de işgal öncesi TEV-DEM birçok kurumlaşma ve örgütlenme oluşturmuştu. Halkın hepsi örgütlüydü.

Erdoğan da Efrîn’in ne kadar örgütlü olduğunu gördüğü için Efrîn’e saldırdı. Eğitimden diplomasiye, savunmaya kadar her alanda örgütlüydük. Bu nedenle Efrîn üzerine bu vahşi saldırılar geliştirildi. Ama örgütlü Efrîn halkı direnişi geliştirdi. Biz Efrîn’den çıkmaya mecbur kaldık ama Efrîn yakınlarında yine direnişimizi devam ettiriyoruz. Efrîn’i yeniden özgürleştirmek için örgütleniyoruz. Zaten direniş 3. aşamaya gelmiştir. Bir kez daha kendimizi her alanda örgütlüyoruz. Bu kongrede de bir kez daha Efrîn Direnişi ruhuyla kararlar çıkaracağımıza, Efrîn’e yeniden döneceğimize inanıyoruz.”