YPJ: Reqa'da kölelik duvarları yıkıldı, kadınlara umut olundu

YPJ, Genel Komutanlığ, Reqa'nın kurtulmasıyla kölelik duvarlarının yıkıldığına dikkat çekerek, "Reqa’nın özgürlüğü dünya kadınlarına umut oldu" dedi. YPJ, Derazor cephelerinde savaşanları da selamladı.

YPJ Genel Komutanlığı, Reqa’nın DAİŞ çetelerinin işgalinden kurtarılmasının birinci yıl dönümüne ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, kentin özgürleştirilmesinin kadın iradesinin zaferi olduğu vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“DAİŞ çetelerinin başkenti olarak bilinen Reqa kentinin YPJ savaşçıları öncülüğünde özgürleştirilmesinin 1. yılını Kuzey Suriye halkı başta olmak üzere, tüm dünya kadınlarına ve Ortadoğu’da DAİŞ çetelerine karşı mücadele eden tüm kadın yoldaşlarımıza kutluyoruz. Şehit Zozan, Arin ve Sozdar arkadaşların şahsında Reqa hamlesinde kahramanca mücadele veren tüm şehitlerimizi saygıyla anarak şehit yoldaşlarımıza verdiğimiz mücadele sözümüzü bir kere daha yineliyoruz.

'KÖLELİK DUVARLARINI YOK ETTİK'

Bilindiği üzere 17 Ekim 2017'ye kadar da Reqa kenti, DAİŞ çetelerinin işgali altındaydı. 19 Ekim 2019 tarihinde yaptığımız basın açıklamasıyla DAİŞ çetelerini Reqa’da yenildiğini kamuoyuna duyurmuştuk. Güçlerimiz, Kobanê direniş ruhuyla, Kuzey Suriye devrimi şehitlerinin intikamı, çetelerin kadınlara ve çocuklara yönelik zulmünün hesabını sormak amacıyla DAİŞ’i yenme kararlılığıyla Reqa’yı Özgürleştirme Hamlesi 'Büyük Cenk' operasyonunda yerlerini almıştır.

Reqa kentini 'başkent' olarak adlandıran DAİŞ çeteleri, binlerce savunmasız kadını esir almış, köle pazarlarında satmış ve katletmiştir. Çetelerin Arap toplumu etrafında ördüğü kölelik duvarları, kadınların yüzlerini örten kara çarşaflar, savaşçılarımız tarafından yok edilmiştir.

'ARAP-KÜRT KADINLARI ARASINDA GÜÇLÜ BAĞ KURULDU'

DAİŞ çeteleri yapmış oldukları insanlık dışı katliamlarla, tüm dünyaya korku salarak tüm insanlığın utancı oldular. Êzidî kadınlarının şahsında tüm dünya kadınlarına ve dünya halklarına saldırdılar. DAİŞ çetelerine karşı çıkan kadınlar, katledildiler. Reqa kentinin özgürleştirilmesi, aynı zamanda Êzidî kadınların intikamı oldu. Yıllarca DAİŞ çetelerinin işgali altında olan Reqa kenti, tarihi büyük bir direniş ile DAİŞ’ten kurtarıldı. Reqa’nın özgürleştirilmesi aynı zamanda egemen ataerkil sistemin yaratmış olduğu zihniyete de büyük bir darbedir. Reqa kentinde yürütülen amansız mücadele, tüm dünya kadınları için büyük bir umut yaratmış olup, özellikle Arap ve Kürt kadınları arasında güçlü bağ oluşturmuştur.

DERAZOR'DAKİ SAVAŞÇILAR SELAMLANDI

Kuvvetlerimiz, DAİŞ çetelerine karşı göstermiş oldukları görkemli mücadeleyle Reqa kentini özgürleştirip büyük kazanımlar elde etmiştir. Reqa’daki kahramanca direnişin sonucu olarak Cizre Fırtınası hamlesiyle 'Terörü Sona Erdirme Savaşı' yürütülmektedir. Derazor cephelerinde mücadelede eden ve kahramanca savaşan yoldaşlarımızı sevgi ve saygıyla selamlıyoruz. DAİŞ çetelerine karşı yürütülen bu mücadelenin başarıyla sonuçlanması özgürlüğün ve demokrasinin kazancı, tüm dünya halklarının geleceğinin umudu olmaktadır.

Bu temelde Reqa kentinin özgürleştirilmesinin birinci yıl dönümü, tüm Kuzey Suriye halklarına ve tüm insanlığa kutlu olsun diyoruz. Yoldaşlarımız Hêlîn Cûdî, Arîn Qamişlo ve Derazor’da şehit olan Berfîn yoldaşımız şahsında, özgürlük mücadelesi yolunda şehit düşen yoldaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Şehitlere vermiş olduğumuz mücadele sözümüzü yineliyoruz.”