24 yıldır kayıp olan çocuklarını arıyor

24 yıldır çocuklarının akıbeti için mücadele eden anne Remziye Bayram, tek umudunun kayıp eyleminde olduğunu söyledi. 

İHD ve kayıp yakınları tarafından her hafta düzenlenen kayıp eyleminin sürdürücülerinden biri de 2 oğlu kayıp olan Remziye Bayram.

İnsan Hakları Derneği  (İHD) kayıp yakınları tarafından her hafta yapılan “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eylemi 9 yıldır aralıksız sürüyor. Yıllarca her hafta Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan eylem OHAL gerekçesiyle izin verilmediği için 1 yıldır dernek binasında yapılıyor. Yaklaşık 9 yıldır her hafta kayıp eyleminde çocuğunun akıbetini soran kadınlardan biri de Remziye Bayram (60). Bayram’ın iki çocuğu kayıp. Diyarbakır’ın Kulp ilçesi Temiran köyünden olan Bayram ailesinin ilk çocuğu Meki Bayram (18) köydeki koruculuk baskısı nedeniyle 1993’te PKK’ye katıldı. Ve kendisinden bir daha haber alınamadı.  Aile bu baskıların devam etmesi sonucu 1994’de Diyarbakır merkeze göç etmek zorunda kaldı. Göç eden ailenin ikinci çocuğu olan Şirin Bayram ise göç ettikten sonra 2 günlüğüne köydeki yakınlarının evine gitti. Şirin’in gittiği ikinci günün gecesinde köye operasyon düzenlenerek köylüler ile birlikte gözaltına alındı. Gözaltına alınan 18 yaşındaki Şirin’den de haber alınamadı.

‘AİHM’İN ÖZRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK’

İki çocuğunu da 18 yaşında kaybeden anne Remziye Bayram, yaklaşık 24 yıldır çocuklarının faillerini arıyor.  İki oğlunun faillerinin açığa çıkması için yıllardır mücadele ettiğini söyleyen anne Bayram, Şirin’in gözaltında kaybettirilmesinin ardından yıllarca hukuk mücadelesi verdiğini, ancak hiçbir sonuç alamadığını yineledi. Anne Bayram, Şirin için bütün iç hukuk yollarını tükettiklerini, dosyayı AİHM’e taşıdıklarını söyleyerek, AİHM’den gelen cevabın ise aileden iki kişinin memur olarak alınması ve yaklaşık 40 bin TL ile mağduriyetin giderilmesi cevabını aldıklarını aktardı. Anne Bayram AİHM’in kararını da “Özrü kabahatinden büyük” sözleriyle eleştirerek, sunulan maddiyatı kabul etmeyeceklerini davanın takipçisi olacaklarını ifade etti. 

‘KAYIP EYLEMİ UMUT OLDU’

Anne Bayram, oğlu Şirin’in suçsuz yere gözaltına alınarak kaybettirildiğini anlattı. Çocuklarını bulmak için İHD ile birlikte başlattıkları kayıp eyleminin kendisine umut olduğunu belirterek, devlettin hiçbir şekilde kendilerini dinlemediğini dile getiren Bayram, failleri açığa çıkarmada yardımcı olmadığını aktardı. Kayıp eylemini ömrü yetene kadar sürdüreceğini söyleyen anne Şirin şöyle konuştu:

‘KEMİKLERE SEVİNİR HALE GELDİK’

“Devletin zihniyeti hiç değişmedi. Hangi anne çocuklarının kemiklerini ister. Ancak bu devlet öyle bir noktaya getirdi ki Kürt annelerini… Çocuklarımızın kemiklerini bulduğumuza sevinir hale geldik. Biz artık çocuklarımızın canlı geleceğine inanmıyoruz. Ama adalete olan inancımızı da yitirmiyoruz. Belki biz adaleti bu ülkede şimdi görmeyiz. Ama torunlarımız mutlaka görecektir. Devlet devlet olaydı kayıpların faillerini açığa çıkarırdı.  Bu devlet iyi bilsin ölene kadar kayıpları bulma arayışımız devam edecektir.”

Bir oğlunun PKK’ye katıldıktan sonra haber alamadığını birini ise gözaltından kaybedildikten sonra bulamadığını yineleyen Bayram devlete oğullarının akıbetine ilişkin bilgi vermesi çağrısında bulundu.