30 şehirde Sur ve Hasankeyf için eylem düzenlendi

Dünyanın yaklaşık 30 şehrinde "28 Nisan Dünya Hasankeyf ve Sur için Küresel Eylem Günü" dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Sur ve Hasankeyf’e yönelik tarihsel, politik, ekolojik ve kültürel kırımına tepki olarak Cumartesi günün Türkiye’nin yedi ve on ülkenin en az yirmi bölgesinde "28 Nisan Dünya Hasankeyf ve Sur için Küresel Eylem Günü" kapsamında eylemler gerçekleştirildi. Sur ve Hasankeyf'te devam eden yıkımlara karşı yapılan bu eylemler iki antik kenti Dünya'da gündemleştirdi.

12 bin yıllık Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nin önemli bir kısmı 20 yıldır yapılmak istenen Ilısu Barajı'nın gölü altında bırakılmak isteniyor. Yapılacak olan barajla Kürdistan'ın yaşam kaynakları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

EYLEMLERİN MERKEZİ AVRUPA OLDU

Hasankeyfli ve Batmanlı aktivistler, STK temsilcileri ve muhalif siyasetçiler 2017 yazından bu yanan fiili yıkımlara dikkat çekiyor. STK temsilcileri, özellikle Ilısu Projesi’nin hiçbir zaman toplumun ezici çoğunluğu tarafından kabul edilmeyeceğini belirtiyor. Hasankeyf ve Sur için yapılan eylemlerde de devam eden yıkımların kültürel kıyımın yeni boyutu olduğu öne çıkarılıp ve Dünya'daki duyarlı tüm kesimlerin karşı çıkması gerektiği çağrısı yapıldı.

Türkiye dışında gerçekleştirilen eylemlerin merkezi Avrupa idi. On şehirle başı çeken Almanya olmak üzere 20 şehirde çok sayıda aktivist ve grup miting, stant, sergi, film gösterimi ve paneller gerçekleştirdi. Neoliberal ve savaş politikalarında dikkat çekilen etkinliklerle kendi hükümetlerin, AB, UNESCO ve BM gibi uluslararası kurumların sessizliği eleştirildi.

DEVLET SALDIRILARINDA BİN YILLARIN KÜLTÜRÜ YOK EDİLDİ

Sokaklarda binlerce insana ulaşılan eylemler şu şehirlerde yapıldı: Atina, Bilbao, Barcelona, Ribes (Katalonya) Madrid, Martigues (Fransa), Brighton, Londra, Stockholm, Berlin, Hamburg, Hannover, Bremen, Celle, Frankfurt, Freiburg, Karlsruhe, Regensburg, München. İsviçre’de ise, 1 Mayıs etkinliklerde Sur ve Hasankeyf’e ilişkin bildiriler dağıtılacak.

Hasankeyf ve Sur eylemlerine bir destek de İran'dan geldi. İran'da 25 ve 27 Nisan’da dayanışma amaçlı etkinlikler gerçekleştirildi. Daha önce iki ülkeden ekoloji hareketleri arasında var olan ilişkilerin de etkisiyle yapılan bu iki etkinlikle İran’da başta Hasankeyf ve Ilısu Barajı olmak üzere Yukarı Mezopotamya’daki duruma ilgi artıyor. Geçen yıl İran’da Ilısu Barajı’na karşı 150 bin kişinin katıldığı bir imza kampanyası düzenlenmişti.

2015 yılında devletin başlattığı saldırılar sonucu Sur'un yarısı 170 tarihi eserleriyle yıkıldı, en az 23 bini zorla göç ettirildi, bin yılların kültürü yok edildi.