5 bin yıllık bir yapı bulundu, eşitlikçi bir toplumun varlığı mı?

Uluslararası araştırmacı bir ekip, doğu Afrika’nın bilinen en eski ve en büyük monolitini ortaya çıkardı.

Bu büyük kitle, 5 bin yıl önce bölgenin ilk göçebe hayvan yetiştiricileri tarafından inşa edilmiş. Burası aynı zamanda büyük bir mezarlık. Kenya’daki Turkana gölü yakınında ortaya çıkarıldı.

ScienceAlert dergisine göre sitede yapılan kazılar sonucunda 30 metre çapında, en az 580 bireyin gömülü olduğu bir platform da keşfedildi.

Max Planck Enstitüsü’nden arkeolog Anneke Janzen, bu yapının bir toplanma, sosyal bağları sıkılaştırmak ve topluluk kimliğini güçlendirme yeri olarak kullanılmış olabileceğine işaret etti.

Araştırmacılar eski monolitin, bölgenin ilk hayvan yetiştirici sakinleri tarafından inşa edildiğini düşünüyor. Yapının ortasında, bölge sakinlerinin ölülerini gömdüğü bir oyuk bulunuyor. Mezar daha sonra taşlarla kapatılmış ve sütunlarla örtülmüş. Bilim insanları bu sütunların, alana bir kilometre mesafeden getirildiklerini tahmin ediyor. Ayrıca monolitin çevresine daireler ve taştan piramitler inşa edilmiş.

Yüzlerce kişi bu mezarlıkta, kişisel süs eşyaları ile birlikte defnedilmiş. Farklı yaşlardan insanların bulunduğu ve süslemelerin aşağı yukarı eşit şekilde dağıtıldığı bir mezarlık olarak dikkat çekiyor. Arkeologlar mezarlıkta incelemeler ve izlenimlerinden hareketle, bu göçebe yetiştirici toplumunun, ciddi bir toplumsal ayrımının olmadığı, eşitlik ilkelerine dayalı olduğunu düşünüyor.

Arkeologlar ayrıca alanda başka mezara rastlamadı. Bu da sözkonusu toplumda hiçbir kişinin özel bir muamele görmediği şeklinde yorumlandı.

Stony Brook Üniversitesinden Elizabeth Hildebrand, “Bu keşif, toplumsal karmaşıklığı tanımlama biçimimizi ve insan gruplarını bir kamu mimarisi oluşturmaya götüren farklı motivasyonlarını gözden geçirmeye itiyor” dedi.