Çatak'ta 'HES sözcüsü' kaymakama tepki

Çatak Kaymakamı Hamza Türkmen, HES’in faydalı olduğunu ve doğaya zarar vermediğini iddia etti. Halk ve çevreciler ise tepkili.

Van’da Muradiye Şelalesi’nin ardından, Çatak’ta bulunan doğa harikası Kani Spi üzerine HES yapılması için çalışmalar sürüyor. Denizli’den gelen Gök Kartal firması, Çatak Kaymakamı Hamza Türkmen ve AKP’li Belediye Başkanı Abdurrahman Şeylan tarafından yürütülen çalışma ile Çatak’ın geçim kaynağı kaynağı olan balcılık ve alabalık yok olma tehlikesi altında. Van’ın doğa harikası olan ve her yıl yüzlerce turistin ziyaret ettiği Kani Spi Şelalesi de tüm doğal özelliklerini kaybedecek.

Yapılması 2013 yılında planlanan ancak halkın tepkisi ve direnişi nedeniyle yapılamayan Çatak HES için kolları yeniden sıvayan İlçe Kaymakamlığı, gelen tepkiler üzerine "HES’in yararları" adı altında toplantı düzenledi.

İlçe Jandarma Komutanı ve İlçe Emniyet Amiri ile AKP’lilerin katıldığı ve halkın ilgi göstermediği toplantıda konuşan Çatak Kaymakamı Hamza Türkmen, tepkilere dikkat çekerek, halkı HES’e karşı çıkmamaları yönünde tehdit etti. Türkmen, "İlçemizde tüm izinleri alınmış ve yapımına izin verilmiş bir HES projesi var. Gerek sosyal medyada, gerek halk arasında bizlere ulaşan çok sayıda iddia var. Devletin izin verdiği bir projeye karşı gelmenin usulü de hukuk kaynaklı olmalıdır" dedi.

‘KAYMAKAM FİRMANIN ORTAĞI GİBİ'

Konuya ilişkin bilgi veren Van ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık,  Çatak’ta ÇED toplantısı yapılarak halkın görüşlerinin alınması gerekirken, kaymakamın halkı tehdit ettiğine dikkat çekti.

Kalçık, şunları söyledi: “Kaymakamlar, askerler ve bürokratlar ile muhtarlar toplanmış. Kaymakamlık öyle bir algı yaratıyor ki, ‘ilçeye hizmet geliyor, karalama kampanyası yürütülüyor, bunlar iyi niyetli değil. Bunlar art niyetli insanlar, bölgeye HES’ler ile huzur gelecek' diye konuşma yapıyor, kaymakam. İlçe Kaymakamı Hamza Türkmen, GÖK KARTAL Denizli firmasının ortağı gibi konuşuyor. 2013 yılında başvuru yapılmış, halkın tepkisi ile karşılaştılar. Ciddi rüşvetler verildi.” 

‘HALKI İSTİHDAM YALANI İLE KANDIRMAK İSTİYORLAR’

Kalçık, şunları da dile getirdi: "Şimdi HES'in yapıldığı bölgeye bakalım. Çatak denilince akla bal, alabalık ve Kani Spi Şelalesi geliyor. Kapalı sistemle Kani Spi’den su alınarak HES yapılacak. Bu bir vahşettir. Hem oranın doğası, hem de ekonomisi yok edilecek. Bir vahşete imza atılıyor. Tam bir kandırmaca ve kaymakam, ‘istihdam gelecek’ diyor. Orada bir bekçi çalışacak, orada istihdam söz konusu değil. Yalan… Bölgemizde karın azalması ve sulama sisteminden ötürü zaten su azalıyor. Doğamız ve canlı organizma katledilecek. Bütün derelerimiz ve suyumuzu kirletecekler. Biz ÇEV-DER olarak hukuki süreci başlattık ve itiraz dilekçemizi verdik. HES yapılması kararının durdurulmasını talep ediyoruz."