‘Çevreci kız kötü arkadaşlar ediniyor’!

Dünya çapında öğrencileri iklim değişikliğine karşı harekete geçiren 16 yaşındaki aktivist Thunberg’in tehdit altındaki Hambach ormanında direnişçileri ziyaret etmesi Alman devletini kızdırdı. Basın “Çevreci kız kötü arkadaşlar ediniyor” diye yorumladı.

Almanya’nın Köln ve Aachen kentleri arasında bulunan 12 bin yıllık Hambach ormanında kalan son ağaçlık bölge enerji devi RWE'nin linyit madenini genişletmek için yok edilmeyle karşı karşıya. Geçtiğimiz yıldan bu yana çevreci aktivistlerin direnişi sonucu maden ocağının yapımı durdurulurken, 2030’ya kadar ormanlık alanın tamamen RWE’ye teslim edilmesi bekleniyor.

Şu ana kadar yüzde 90'ı yok edilen ormanın geri kalan kısmının kurtarılması için polisin geçtiğimiz Ekim ayında ağaç evleri zorla yıkmasına rağmen aktivistlerin direnişi sürüyor. Direnişçileri son olarak iklim değişikliğine karşı dünya çapında öğrencilerin esin kaynağı olan 16 yaşındaki İsveçli aktivist Greta Thunberg ziyaret etti.

‘SİVİL İTAATSİZLİK EYLEMLERİ ÖNEMLİ’

Aktivistlerle bir süre sohbet eden Thunberg sivil itaatsizlik eylemlerinin önemine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Şayet başka bir yol yoksa sivil itaatsizlik eylemleri bazen işe yarıyor. Ancak kimseye zarar verilmeden ve barışçıl şekilde yapılması gerekiyor.”

Hem ziyaretin kendisi hem de Thunberg’in fotoğraf çektirdiği eylemcilerden birisinin yüzünün kapalı olması Alman devlet yöneticilerini kızdırdı.

Başını Bild gazetesinin çektiği yaygın Alman medyasında “Çevreci kız kötü arkadaşlar ediniyor” şeklinde yorumlar yapılırken, Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Polis Sendikası sözcüsü Michael Mertens, Thunberg’in ziyaretine tepki gösterdi.

Thunberg’in yüzü kapalı kişilerle yan yan durmasının yanlış bir durum olduğunu öne süren Mertens “Hambach’daki protesto bir sivil itaatsizlik eylemi değildi. Birçok polis ve RWE çalışanı yaralandı, taşlar ve molotoflar atıldı” görüşünü savundu. Ancak sözü edilen olaylar polisin çevrecilere sert şekilde saldırmasından sonra yaşanmıştı.

Bu arada Thunberg’in ziyareti sonrasında “yüz kapatma yasal mıdır, değil midir” tartışması başladı. Baden-Württemberg Eyaleti Kişisel Bilgileri Koruma ile görevli yetkili Stefan Brink “Eğer dezavantaj yaratacak bir durumu önlemek amacıyla insanın yüzünü kapatabilir, bu bir saldırı değil, savunmadır” diye konuştu.

POLİS YETKİLİSİNDEN PİŞKİN SÖZLER!

Ancak Bild gazetesinin bugünkü sayısına konuşan Alman Polis Sendikası Başkan Yardımcısı  Joachim Lenders, Brink’in sözlerine şu şekilde tepki gösterdi: “Siyasi aktivistlere yönelik takiplerin günlük hayatın parçası olduğu Rusya ve Türkiye’deki gibi baskıcı bir rejim altında yaşamıyoruz. Almanya’da herkes yüzünü açabilir, siyasi görüşünü dile getirebilir.” Polis yetkilisinin iddiasının aksine Almanya’da birçok kişi siyasi gösterilere katıldığı için fişlenmiş durumda.

Geçtiğimiz yıl 15 yaşında olduğu sırada Greta Thunberg, İsveç parlamento binasının önünde kendi hazırladığı "İklim için okul boykotu" yazılı pankartla oturarak eylemine başlamıştı. Siyasilerin iklim değişiklikleri karşısında acil tedbirler almasını isteyen Thunberg’e destek kısa bir sürede küresel bir boyut kazandı. Başta Avrupa olmak üzere dünya çapında Cuma günleri onbinlerce çocuğun katılımıyla gösteriler gerçekleşti. Öğrencilerin eylemleri yaz tatiline rağmen hala birçok yerde devam ediyor.