Çevreciler ve doğa dostlarına ‘Dersim’ çağrısı

Çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti, Dersim’de Türk devletinin çıkardığı orman yangınlarına tepki göstererek, çevreciler ve doğa dostlarını Dersim doğasına sahip çıkmaya çağırdı.

Orman yangınlarına ilişkin ortak açıklama sekiz sivil toplum örgütü ve HDP’nin imzasını taşıyor.

Ortak açıklamada, Dersim merkez ve kırsal alanlarında Türk ordusunun çıkardığı orman yangınlarının rüzgarın etkisiyle birlikte binlerce hektarlık alana yayıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada orman yangınlarının gönüllülerin müdahalesi sonuncu kontrol altına alındığı, ancak bir süre sonra yangının yayılarak devam ettiği belirtildi.

Ormanların korunması ve geliştirilmesinin bir Anayasa maddesi olduğuna da dikkat çeken imzacılar, ancak yaşam alanlarının gözetilmediği ve korunmadığı vurgulandı.

Açıklamada, “Dersim halkının tüm çaba ve isteklerine rağmen yasaklı bölge denilerek gönüllülerin yangına müdahalesine izin verilmemektedir. İzin verilmediği gibi hiçbir sorumlu Devlet kurumu yangına müdahale etmemektedir” denildi.

Ortak açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Yaşam alanlarımız, içinde barındırdığı binlerce canlı ve cansız varlıkla birlikte, dünyanın en iyi meşesi ve endemik türler yok edilmektedir. Bizler Dersim dernekleri temsilcileri, üyeleri ve Dersim dostları olarak Dersim halkının değerlerini, kültürünü, doğasını, ormanını, kurdunu, kuşunu, börtü böceğini korumak için mücadelede kararlıyız.

Dersim’de orman yangınlarının bir ilk olmadığını belirten dernekler, şu çağrılarda bulundu: “Tüm çevre örgütlerini, tüm ekolojistleri ve tüm doğa dostlarını Dersim’de yakılan ormanlara sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Diğer bir çağrımız da diasporada yaşayan Dersimlilere, tüm Dersim ve doğa dostlarına; coğrafyamıza hep birlikte sahip çıkalım.”

Açıklamada imzası bulunanlar şöyle: “Ankara Dersimliler Derneği, Pirsultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi, Alevi Kültür Dernekleri, Alevi Bektaşi Federasyonu, Hacıbektaş Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi, Demokratik Alevi Derneği Ankara Şube, İHD Genel Merkezi, KESK, HDP il ve ilçe örgütleri”