Çin'de hava kirliliği son on yılda ilk kez arttı

Yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, Çin'de hava kalitesi, ülkenin 2013 yılında "kirliliğe karşı savaş" kampanyasını başlatmasından bu yana ilk kez bu yıl kötüleşti.

Bağımsız bir enstitü olan Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) tarafından yapılan bu çalışmada, "2023 yılı, Çin'de ulusal ortalama PM2.5 (ince partikül) seviyesinin bu tarihten itibaren yıldan yıla arttığı ilk yıla işaret ediyor" denildi.

Finlandiya merkezli kuruluş, bu artışın "insan kaynaklı emisyonlardaki genel artış" ve "elverişsiz meteorolojik koşullar" ile açıklanabileceğini belirtiyor.

2023 yılı, faaliyetlerde keskin bir yavaşlamaya yol açan Covid 2019 salgınının patlak vermesinin ardından Çin tarafından uygulamaya konulan ciddi kısıtlamaların kaldırıldığı yıldı.

2013 yılında ülke, özellikle kış aylarında büyük şehirlerinin çoğunu boğan dumanla mücadele etmek için kömürle çalışan onlarca elektrik santralini kapatarak ve ağır sanayi birimlerinin yerini değiştirerek bir "kirlilikle savaş" kampanyası başlattı.

Her ne kadar Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen standartları karşılamak her zaman mümkün olmasa da, bu kampanya şimdiye kadar havadaki PM2.5 seviyelerinde istikrarlı bir düşüşe neden oldu.

WHO’ya göre aşırı miktarda PM2.5 seviyelerine uzun süre maruz kalmak felç, kalp hastalığı, akciğer kanseri ve solunum yolu hastalıklarını tetikleyebilir.