Çocukların çocuklukları ellerinden alınıyor

Save the Children adlı uluslararası kuruluş tarafından yayınlanan yeni rapora göre, Dünya üzerindeki yüz milyonlarca çocuğun çocuklukları ellerinden alınmış durumda.

175 ülkenin verilerinin incelendiği raporda, hangi ülkelerde çocukların haklarına saygı gösterildiği ve çocukluklarını yaşayıp yaşayamadıkları irdelendi. Rapora göre, dünya üzerindeki 1,2 milyar çocuğun önemli bir kısmının yaşam şartları oldukça kötü veya yaşamları tehlike altında.

Save the Children raporunda, yoksulluk nedeniyle yüz milyonlarca çocuğun okula gidemediği veya sadece ilk sınıflara gidebildiğine dikkat çekilirken, önemli bir kısmının ise çalışmak zorunda kaldığı dile getirildi.

EN İYİ İLE EN KÖTÜ ÜLKELER ARASINDA CİDDİ UÇURUM VAR

Ülkelere bin üzerinden puan verildiği raporda, en kötü notu 388 ile Nijer alırken, Singapur 987 puanla en iyi notu aldı. Rapordaki değerlendirmede temel alınan kriterler ise 5 yaş altı çocuk ölümlerinin oranı, 4 yaş altı çocuklardaki beslenme eksikliği, okula gidebilme imkanları, çocuk işçiliği oranı, çocuk evlilikleri, çocuklarda gebe kalınma oranı, savaşlardan dolayı yerlerini terk edenlerin sayısı ile çocuklara yönelik cinayetler olarak belirlendi.

Raporda çocukların en mutlu ve çocukluklarını yaşayabildikleri ülkelerin başında Singapur, Slovenya ve Norveç’in geldiği belirtilirken, İsveç, Finlandiya, İrlanda, Hollanda, İzlanda, İtalya, Güney Kore, Portekiz ve Kıbrıs’ın bu konuda önde oldukları kaydedildi.

Ancak rapora göre, özellikle batılı veya gelişmiş ülkelerde çocukların daha mutlu olduklarına yer verilirken, bu ülkelerin çoğunluğu Avrupa, Kuzey Amerika’da olduğu görülüyor. Japonya, Güney Kore, Bahreyn ve Kuveyt gibi ülkeler ise bin üzerinden 940 puanın üzerinde alan ilk 39 içerisinde yerlerini aldılar.

TÜRKİYE ANCAK 64’ÜNCÜ OLABİLDİ

Sıralamada Türkiye 175 ülke içerisinde ancak 64’üncü sırada yer alabilirken, bu konuda Ermenistan, Sri Lanka, Küba, Malezya, Kuzey Kore ile Orta Asya ülkeleriyle aynı düzeylerde bir profil çizebildi.

Çocukların durumunun en kötü olduğu ülkeler ise Nijer, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad ve Sudan oldu. Somali, Nijerya, Gine, Sierra Leone, Kongo, Burkina Faso, Mozambik, Angola, Moritanya ve Madagaskar da son sıralarda yer alan diğer ülkeler.

SAVAŞLAR DOĞRUDAN DEĞİL DOLAYLI ÖLDÜRÜYOR

Genel anlamda incelenen 175 ülkenin 95’inde çocukların hayat şartlarında iyileşme sağlandığı dile getirilen raporda, savaşların olduğu ülkelerdeki durumun vehametine işaret edildi. Buna göre, savaş ve krizlerin olduğu ülkelerdeki çocuk ölümlerinin sadece yüzde 1,5’inin doğrudan çatışmalardan kaynaklandığı, ancak çatışmaların endirekt etkileriyle ölümlerin çok daha fazla olduğu bilgisi paylaşılıyor. Bunlar arasında gıda yetersizliği, sağlık hizmetlerinden mahrum kalma, salgınlar ve hastalıklar ile okula gidememe gibi endirekt etkenler sıralanıyor.

Puanlamada 36’ıncı sırada yer alan Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) çocukların 5 kat daha fazla cinayetlere kurban gittiği belirtilirken, çocuk yaşta gebe kalma oranları da üç kat daha fazla.