İklim için küresel grev: 2 bin merkezde eylem var

İsveçli kız çocuğu Greta Thunberg’in öğrencileri iklim için küresel greve çağırması ardından, bu Cuma günü dünya genelinde grev ve eylemler var.

Nobel Barış Ödülü’ne de aday gösterilen İsveçli Greta Thunberg, Perşembe akşamı Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, 112 ülkede 1.769 merkezde eylem öngörüldüğünü bildirdi. Ancak yayınlanan liste daha sonra yeni eklemelerle 2 bini aştı. En fazla eylem öngörülen ülkelerin başında İtalya, Fransa ve Almanya yer alıyor. Belçika’da bir çok kentte eylemler öngörülüyor. En büyüğü Brüksel sokaklarında olacak. Belçika'da gençler Eylül ayından bu yana neredeyse her hafta binler halinde iklim için sokaklara çıkıyor. 

İlk eylemler sabah saatlerinde Sydney, Bangkok ve Hong Kong’da başladı. Siyasetçileri iklim değişiklikleri karşısında duyarlı kılmayı amaçlayan eylemlerle, acil adımlar atılması isteniyor.

Gençlerin öncülüğündeki grev ve eylemlerin ana sloganları ise şöyle belirlendi: “Bir B gezegeni yok”, “Geleceğimizi yok etmek üzeresiniz”, “Eğer yetişkinler gibi hareket etmezseniz, biz yapacağız”

Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’daki yüzlerce lise ve üniversite öğrencisinin öncülüğünde gerçekleşen yürüyüşte “Zaman erimek üzere” ve “Ya şimdi harekete geç ya da yüzmek zoruna kalacaksın” gibi pankartlar dikkat çekti.