İklim kaynaklı doğal afetler iki kat arttı

Küresel ısınmanın önlenmesi için tüm dünya ülkelerinin uyacağı önlemlerin alınmasında zorlanırken, iklim felaketlerinin yol açtığı zararlar her geçen yıl artıyor.

Birleşmiş Milletler Afet Riskinin Azaltılması Ofisi (UNISDR) tarafından yayınlanan verilere göre, dünya üzerinde son 20 yılda yaşanan iklimsel felaketlerin maliyeti en az 1,9 trilyon euroyu buluyor. Bu ise önceki 20 yıla oranla iki kattan daha fazla bir zarar anlamına geliyor.

Rapora göre, 1978-1997 yılları arasında iklim kaynaklı doğal afetlerin sayısı yıllık ortalama 165 iken, 1998-2017 yılları arasında bu sayı 329’a yükseldi. Son 20 yıllık süreçte doğal afetlerde 1,3 milyon kişi yaşamını yitirirken, bu kişilerin yüzde 44’ü iklim kaynaklı afetlerde hayatını kaybetti.

4,4 MİLYAR KİŞİ EVLERİNDEN OLDU

UNISDR raporuna göre, son 20 yıldaki doğal afetler nedeniyle 4,4 milyar kişi ya evlerini ya da işyerini kaybetti. Aynı dönemde on milyonlarca kişi de yaralandı. Bu kişilerin yüzde 94’ü iklim kaynaklı doğal afetlerden etkilendi.

Dünya üzerindeki doğal afetlerden en fazla maddi zarar gören ülke olarak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) öne çıkıyor. Ancak bu daha çok ülkedeki emlak fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklanırken, özellikle yoksul ülkelerin yaşadığı zararın ekonomilere çok daha büyük zarar verdiğine dikkat çekiliyor.