İklim krizi: BM’ye 2023 yılı felaket bir geleceğe bakış sunuyor

BM sözcüsü Stéphane Dujarric, en sıcak yıl olarak kayıtlara geçen 2023'ün "felaket" bir geleceğin "sadece bir işareti" olduğunu belirtti.

BM Genel Sekreteri'nin sözcüsü salı günü yaptığı açıklamada, 2023 yılının tarihin en sıcak yılı olarak kayıtlara geçtiğini belirterek, felaket bir geleceğe işaret ettiğini ifade etti.

Stéphane Dujarric gazetecilere yaptığı açıklamada "Genel Sekreter (Antonio Guterres) insanlığın Dünya'yı yakıp kül ettiğine inanıyor. 2023, şimdi harekete geçmezsek bizi bekleyen felaketli geleceğin sadece bir göstergesidir" dedi.

Antonio Guterres’in hala en kötüsünün önlenebileceğine inandığını söyleyen Dujarric,  "Rekor sıcaklıklara devrim niteliğinde eylemlerle karşılık vermeliyiz. Sayın Guterres, liderlerin ciddi yeni iklim eylem planlarına, fosil yakıt çağını hızlı ve adil bir şekilde sona erdirmeye ve en savunmasız ülkelerin iklim kaosuyla mücadelesine yardımcı olmak için yatırım yapmaya söz vermeleri gerektiğine inanıyor" diye ekledi.

BM sözcüsü, "Felaketin en kötüsünden hala kaçınabiliriz, ancak bunun için ısınmayı 1.5°C ile sınırlamak ve iklim adaletini sağlamak için gereken hırsla şimdi harekete geçmeliyiz" açıklamasında bulundu.

Avrupa iklim gözlemevi Copernicus Salı günü yayınladığı yıllık raporunda, bir dizi benzeri görülmemiş iklim felaketinin damgasını vurduğu 2023'ün tarihin en sıcak yılı olduğunu belirtti.

Ortalama 14.98°C sıcaklıkla geçtiğimiz yıl, sanayi öncesi dönemin (1850-1900) ikliminden 1.48°C daha sıcak geçti. Yeni rekor, 2016'da kırılan bir önceki rekoru büyük bir farkla (0.17°C) aştı.