İklim zirvesini fosil enerji lobileri kuşattı

Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) düzenlenen BM iklim konferansı COP28 için yaklaşık 2 bin 500 fosil yakıt lobicisinin akreditasyon aldığı bildirildi.

Salı günü bir STK koalisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, BAE bu lobicileri davet ettiğini gizlemiyor ve COP'un geçici katılımcı listesinde yer alıyor.

Kick Big Polluters Out koalisyonu (KBPO), aralarında Global Witness, Greenpeace, ActionAid ve Transparency International'ın bulunduğu 450 STK'dan oluşuyor.

KBPO, BM tarafından yayınlanan geçici katılımcı listesinde yer alan 2 bin 456 fosil yakıt lobicisinin sayısının, gerçekte daha yüksek olduğunu düşünüyor. Zira bu tahminler, yalnızca kamuya açık verilere dayandırılıyor.

Sadece 3 binden fazla delegasyonla gelen Brezilya ve 4 bin 500 kişilik delegasyon ve 4 bin 900 davetli ile Birleşik Arap Emirlikleri, lobicilerden daha büyük bir katılım sayısına sahip. Fosil yakıt lobicilerinin sayısı ise "iklim değişikliğine karşı en savunmasız" on ülkenin delegasyonlarından (1,509 kişi) ve yerli halkların temsilcilerinden (316) daha fazla.

KBPO’ya göre Fransa TotalEnergies CEO'su Patrick Pouyanné'yi, İtalya Eni yöneticilerini ve Avrupa Birliği BP, Eni ve ExxonMobil çalışanlarını dahi akredite etti.

Ayrıca, COP'ta gözlemci statüsünde bulunan meslek örgütlerinin de Shell, TotalEnergies ve Equinor'dan çalışanlardan oluşan kontenjanlarını getirdiği belirtiliyor.

STK'lar, yaptıkları analizde diğer sektörlerdeki çevreyi kirleten lobicileri hesaba katmasa da, COP28'i "fosil yakıt şirketleri ve hissedarlarının çıkarları doğrultusunda" etkilemeyi amaçlayan "her bireyi" lobici olarak sayıyor. Petrol, gaz ve kömürün rolü, COP28'deki çekişmenin merkezinde bulunuyor.

KBPO'nun basın açıklamasında alıntıladığı “Start: Empowerment”ın kurucularından Alexia Leclercq, "Shell, Chevron ya da ExxonMobil'in tartışmaları pasif bir şekilde gözlemlemeleri için lobiciler gönderdiğine gerçekten inanıyor musunuz?" diye sordu.

Leclercq, "COP28'in hakikatin değil iklim inkarının sisi içinde olmasının nedeni onlar” diye tepki gösterdi.