İklimsel felaketler bilinenden ani olacak

BM’nin 23’üncü iklim konferansı COP 23 vesilesiyle yayınlanan bir rapora göre, dünyanın iklimsel değişikliklerle yaşayacağı değişim beklenenden de ani ve hızlı olabilir.

Future Earth ve Earth League adlı uluslararası bilim insanları ağları tarafından yayınlanan bir çalışmada, iklimsel değişiklikler nedeniyle dünyanın insanlığı tehdit edecek bir dönüm noktasına yaklaşabileceği vurgulandı.

İklimsel değişikliklerin sanıldığı gibi sadece aşamalı  olamayabileceği dile getirilen araştırmada, “Dünyamız, insanların yol açtığı aşırı baskıdan ötürü dönüşüm noktasına yaklaşıyor” denildi.

Yeryüzü sıcaklıklarındaki artışlar nedeniyle kutup buzullarının aniden erimesi, denizlerdeki akımların tersine dönmesi gibi olayların artacağı belirtilen çalışmada, bunun Dünya tarihinde de görüldüğüne dikkat çekildi.

Çalışmanın sentezinde yer verilen değerlendirmeye göre, Dünya tarihinde daha önce de iklimde yaşanan aşamalı ve yavaş değişimlerden sonra hızlı bir biçimde kutup buzulları, tropikal ormanlar ve okyanuslarda ciddi değişimler meydana geldi.  

Earth League Başkanı Johan Rockström, bu yönlü göstergelerin son iki yılda arttığını ve iklimsel değişikliklerin zaten yaşandığını savundu. Rockström, bu durumun şimdiden tehlikeli olduğunun altını çizdi.

2015 yılındaki COP21 zirvesinde karara bağlanan İklim Anlaşması’yla küresel ısınmanın 2100’e kadar 1880 düzeyinden en fazla 1,5 ile 2 derece fazla olması hedefi konmuştu. Ancak bugüne kadar devletlerin ortaya koyduğu hedefler kapsamında artışın 3 derecenin üzerinde olacağı öngörülüyor.

Uzmanlar, şu anda 1 dereceyi aşan küresel ısınmanın 1 ile 3 derece arasında daha artması halinde Arktika,  Grönland ve Batı Antarktika’daki buzulların yanı sıra çok sayıda dağlık alandaki buzullar eriyecek. Bu artışın 3 ila 5 derece arasında olması halinde ise, deniz akımlarının değişmesi ihtimali nedeniyle dünyanın akciğerleri olarak bilinen Amazon Ormanları’nın savanlara dönüşme ihtimali bulunuyor.