İran’da bilanço ağırlaşıyor

İran’ın onlarca eyaletini vuran sel felaketinde resmi rakamlara göre en az 76 kişi, yerel kaynaklara göre yüzlerce kişi ölürken, maddi kaybın 2 milyar Euro olduğu belirtiliyor.

Ulusal Adli Tıp Enstitüsü, son olarak güney batıdaki Huzistan’da 5 kişinin, Doğu Kürdistan’ın İlam bölgesinde 1 kişinin hayatını kaybetmesiyle 76 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yerel kaynaklar, yüzlerce kişinin öldüğünü ve rejimin felaketin gerçek boyutlarını gizlediğini bildiriyor.

Huzistan ve İlam, sel felaketinin vurduğu son iki bölge olarak dikkat çekiyor. 19 Mart’ta şiddetli yağışlarla gelen sel felaketi, üç dalga halinde ülkeyi vurdu. Sel felaketleri nedeniyle yüzbinlerce kişi tahliye edilirken, Cumartesi günü genellikle çöl iklimine sahip doğu bölgelerinde şiddetli yağışlar başladı. Aynı bölgelerde Pazar günü alarm durumu devam etti.

2 MİLYAR EURO ZARAR

İrna haber ajansına göre İçişleri Bakanı Abdulreza Rahmani Fazli, Pazar günü parlamentoda yaptığı açıklamada sel felaketinin 31 eyaletten 25’ini etkilediğini söyledi.

Bakan Fazli, felaketin yol açtığı mali kaybın 300 bin ila 350 bin milyar riyal (serbest piyasada 1.93 ile 2.25 milyar Euro) arasında olduğunu ifade etti.

725 KÖPRÜ TAMAMEN YIKILDI

Aynı oturumda konuşan Ulaşım ve Kentsel Kalkınma Bakanı Muhammed İslami, 14 bin kilometreyi aşkın yolun hasar gördüğünü ve 725 köprünün tamamen yıkıldığını kaydetti.

SORUMLUSU SADECE İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİ Mİ?

Tarım sektörü de felaketten ağır bir şekilde etkilendi. Ulusal Meteoroloji şefi Seher Tajbahş, sel felaketlerinden gezegendeki iklim değişiklikleri ve küresel ısınmayı sorumlu tutarak, İran’ı vuran kronik kuraklığın sona erdiği anlamına gelmediğini belirtti.

Yetkililer iklim değişikliklerini temel sorumlu olarak öne sürse de ülkenin bu kadar ağır bir şekilde etkilenmesi, rejiminin onlarca yıllık kötü yönetiminden kaynaklanıyor. Baskı politikaları, kötü yönetim, yolsuzluklar, gerçek bir imar planının olmaması, alt yapı yetersizlikleri, ormansızlaştırma, önemli faktörler olarak öne çıkıyor. Ülkenin kuzey bölgeleri, vahşi bir ormansızlaşmaya maruz kaldı. İran doğal kaynaklar ve ormanlar örgütüne göre, bu bölgedeki ormanlık alanların yüzölçümü son kırk yılda 3.6 milyon hektardan, 1.8 milyon hektara geriledi.

Bu açıdan ele alınırsa, İran rejiminin sistematik olarak çevrecileri hedef almasının bedelini halk ödüyor. Bugün halen en az 8 çevreci “casusluk” iddiasıyla tutuklu bulunurken, aralarından 4’ü idam riski altında bulunuyor.