İran’da bir baraj daha kurudu

İran’ın Sistan ve Belucistan Eyaleti’nin güneyindeki Serbaz’daki Pişin barajı kurudu.

İrna haber ajansına göre bu baraj 175 milyon metreküp kapasiteli olarak inşa edildi. Amacı mevsimlik yağmurları toplayarak, su baskınlarını engellemek ve Bahokalat Deştyari tarım arazilerini beslemekti.

Serbaz planlama ve inşa işlerinden sorumlu başkan yardımcısı yaptığı açıklamada “Mevcut durumda su miktarı 25 milyon metreküpün altında. Bunun 18 milyon metreküpü tortulardan oluşuyor ve kullanılamaz” dedi.

Yetkili, Serbaz’ın su ve hava akımı olmadığı için çok sayıda sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirtirken, “Şimdiye kadar, farklı sektörlerde geri dönülmez zararlara yol açtı” diye ekledi.

Kısa bir süre önce Sistan ve Belucistan Eyaleti’ne bağlı köylerdeki su ve atık su genel müdürü Abdul Ahad Rici, binlerce köyün su problemi olduğunu, yüzlercesinde su kaynaklarının kuruduğunu belirtmişti.

“Sistan-Belucistan köylerinde 343 su kaynağı tamamen kurudu” diyen Rici şunları eklemişti: “1.232 köyde su problemi var. Kamyonlarla su teslimatı özel krediler gerektiriyor.”

Ayrıca 3.024 köyde herhangi bir su dağıtım sisteminin olmadığını ifade eden Rici, “Bu köylere temiz su kamyonlarla sağlanıyor. Yine, Sistan-Belucistan köyleri için 348 dağıtım sistemi aktif durumda değil” diye konuştu.

Kuraklık ve su krizi de temel sorunlardan biri olarak giderek derinleşiyor. Kuraklık ve su sıkıntısı İran’ın genelini etkiliyor. Bu ekolojik felaketin temel olarak su kaynaklarının kötü idaresinden kaynaklandığı belirtiliyor. Çevre koşulları dikkate alınmadan, zenginleşmek için çok sayıda baraj inşa etti. Irmakla ve göller kururken, hükümet ciddi bir tedbir geliştirmedi.

Askeri amaçlı projeler ve tarım sanayisinin ihtiyaçları için su, hoyrat bir şekilde kullanıldı. Sadece akarsular ve göller değil, bataklıklar da kurudu. Enerji Bakanı kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, 334 kent ve toplam 35 milyon kişinin su krizinden etkilendiğini söyledi.