İran’da hava kirliliği: Okullar kapatıldı, memurlar evden çalışacak

İran'ın başkenti Tahran, yoğun hava kirliliği nedeniyle çarşamba günü önlemler almaya devam ediyor. Tahran ve çevresindeki diğer şehirleri etkileyen kötü hava kalitesi nedeniyle okullar kapatıldı.

İran'ın resmi haber ajansı Irna'ya göre, hükümet Tahran'daki ana ve ilköğretim okullarında çarşamba günü yüz yüze derslerin yapılmamasına karar verdi.

Bunun yerine, öğrencilere sanal ortamda dersler verilecek. Aynı zamanda, devlet kurumlarında çalışanların üçte birine "çarşamba günü tele-çalışma" çağrısı yapıldı.

Hava kirliliği, başkentin nüfusu olan yaklaşık dokuz milyon kişiyi etkileyerek şehri grimsi bir bulutla kapladı.

Bu durum, özellikle kasım ve şubat ayları arasında meydana gelen "termal inversiyon" olarak bilinen meteorolojik bir olgudan kaynaklanıyor.

Yüksek rakımlardaki soğuk hava, sıcak ve kirli havanın dışarı çıkmasını engelliyor, bu da hava kirliliğini doruğa çıkarıyor.

Tahran'daki durum istisnai değil; aynı zamanda Meşhed, İsfahan ve Ahvaz gibi diğer büyük İran şehirlerini de etkiliyor.

Irna'ya göre, Huzistan eyaletine başkentlik yapan Ahvaz ile İsfahan'da salı günü okullar kapatıldı.

İran Meteoroloji Kurumu, Tahran'ı etkilemeye devam edecek olan "kirletici madde birikiminin" perşembe gününe kadar devam edeceğini tahmin ediyor.

Hava kirliliği, ülke genelinde yılda yaklaşık 40 bin kişinin erken ölümüne neden oluyor.

Dünya Bankası'nın raporuna göre, ağır vasıtalar, motosikletler, rafineriler ve termik santraller gibi faktörler bu kirliliğin ana kaynakları olarak öne çıkıyor.