İran’da tarım alanlarının üçte ikisinden fazlası yok olabilir

İran’da yıllardan bu yana izlenen yanlış politikalar sonucu su krizi giderek ağırlaşırken, ülkenin tarım alanlarının üçte ikisinden fazlasının yok olmayla karşı karşıya olduğu bildiriliyor.

Ülkenin içinde bulunduğu ekolojik krizi değerlendiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı İsa Kalantari, İran’da yenilenebilir su kaynaklarının uluslararası kuruluşların tavsiye ettiği oranın kat kat fazlasının kullanıldığını söyledi. Kalantari, su kaynaklarının en fazla yüzde 40’ının kullanılması önerilerine rağmen İran’da kaynakların yüzde 100’ünün kullanıldığına dikkati çekti.

NÜFUS ARTIŞI VE SİYASİ KARARLARDAKİ HATALAR ETKİLİ OLDU

Yeraltı su kaynakları ve diğer kaynakların aşırı biçimde kullanılmasının ileride ağır sosyal sonuçları olabileceği uyarısında bulunan Kalantari, hızlı nüfus artışı ve iklimsel değişikliklerin bu tür krizi tetiklediğinin altını çizdi. Kalantari, bunlara ek olarak yaptıkları siyasi ve teknik yanlışlıkların da bunda payı olduğunu vurguladı.

TARIMSAL ALANLARIN YÜZDE 70’İ YOK OLACAK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı, İran’da yoğun tarım faaliyetine dikkat çekerken, uygulanan tarımın aşırı düzeyde su tüketimini beraberinde getirmesinin etkisine işaret etti. Özellikle Elbruz Dağları’nın güneyi ile Zagros Dağları’nın doğusundaki topraklardaki sulanabilir alanlarda tarım yapılmasının imkansız hale gelebileceği uyarısını yapan Kalantari, bunun için acil önlem almaları gerektiğini söyledi. Kalantari, bunun önümüzdeki 20 ila 30 yıl içerisinde tarım yapılan toprakların yüzde 70’inin kaybedilmesi anlamına geldiğini dile getirdi.

1990’lı yıllarda Tarım Bakanı olarak görev yapan İsa Kalantari, yeraltı ve yerüstü su tüketiminin azaltılması halinde önümüzdeki 30-40 yıl içerisinde yaşanan tahribatın tamir edilebileceğini savundu.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 80 milyonu aşkın nüfuslu İran halen temel olarak bir tarım ülkesi. İran’lı yöneticilere göre ülkedeki ekolojik krizin en önemli nedenlerinden biri 1980’li yıllardaki İran-Irak Savaşı sırasında ve sonrasında dünya ülkelerinin uyguladığı yaptırımlar.

İran topraklarında yanlış su ve tarım politikalarının yol açtığı ekolojik tahribat artık devlet yöneticilerince de itiraf ediliyor. Ülke topraklarının büyük bir kısmını çöller veya su oranı düşük diğer topraklar oluşturuyor.