İş cinayetlerinin kurbanı Kürtler

Çalışmak amacıyla Türk metropollerine giden birçok Kürt genci, yaşanan iş cinayetlerinin kurbanı oluyor.

AKP’nin Kuzey Kürdistan'a uyguladığı ekonomi politikası nedeniyle Kürt gençleri Türkiye’nin metropollerinde zor ve güvencesiz şartlarda çalışmak zorunda kalıyor. İş cinayetlerinin çoğu kurbanı da bu gençlerden oluşuyor.

Tarım ve hayvancılığı bitiren AKP hükümeti, hayvancılığın ve tarımın yapıldığı kırsal alanları yasaklayarak halkın terk etmesini istiyor. Bunula yetinmeyip Iğdır, Doğubayazıt, Başkale, Özalp, Çukurca ve Şemdinli’deki sınır kapılarını kapatarak, Kürt halkının ticaret yapmasını engelliyor. Sınır ticareti yapmak isteyen yüzlerce Kürt de Türk ve İran askerleri tarafından katlediliyor.

İNŞAAT VE MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLİĞİ

Kürdistan’da uygulanan bu yasaklar nedeniyle çalışma imkanı bulamayan Kürt gençleri, Türk metropollerine göç etmek zorunda kalıyor. Kürt gençleri, inşaat işleri için başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir ve Kocaeli gibi şehirlere göç ediyor. Kürt gençleri, iş güvenliği ve denetimi olmadığı için iş cinayetlerinin kurbanı oluyor. Aylarca hatta yıllarca ailelerinde uzak yaşayarak, gurbette çalışan Kürt gençleri evlerine ya sakat olarak geliyor ya da tabutları getiriliyor.

Tarım alanında çalışamaya gidenler, trafik kazaları adalı altında toplu cinayetlerin kurbanı olmaktan kurtulamıyor. Sakarya’da 18 Ağustos’ta Kürt tarım işçilerini taşıyan traktörün devrilmesi sonucu 10 işçi ölmüş, 20 işçi de yaralanmıştı. Fındık ve çay işlerinde çalışmak için Karadeniz’e giden Kürtlere yönelik faşist saldırılar da cabası.

HER YIL YÜZLERCE KÜRT İŞÇİ

İnşaat ve tarım sezonunun başladığı dönemde Kürdistan illerinden Türkiye illerine yüz binlerce kişi çalışmak için gidiyor. Yaşanan mevsimlik işçi göçü sonucunda inşaat ve tarım alanında, her yıl yüzlerce Kürt iş cinayetleri sonucu yaşamlarını yitiriyor. Bunun en son örneği de Van’ın Erciş ilçesinde yaşandı. Erciş’te son bir ayda Türkiye illerinde inşaat sektöründe çalışan iki Kürt genci yaşamlarını yitirdi. Bursa’da  inşaatta çalıştığı sırada alçı sıva makinesinin patlaması sonucu 19 yaşında Caner Ege hayatını kaybetti. Ege’nin cenazesi yaşadığı Erciş’in Hacıkaş köyünde toprağa verildi. Ege ailesi 20 yıl öncede aynı acıyı yaşamıştı. İstanbul’a inşaatta çalışmaya giden 17 yaşındaki Zeki Ege de inşaattan düşerek, yaşamını yitirmişti.

28 yaşındaki inşaat işçisi İbrahim Deniz ise İstanbul’da çalıştığı inşaatın 7. katından düşerek yaşamını yitirmişti. Daha önce de Tıp öğrencisi Remzi Ersu, İstanbul’un Esenyurt ilçesinde çalıştığı inşaattaki vinçten düşerek hayatını kaybetmişti.