İspanya ve Portekiz’de ısıya bağlı ölümler 1169’a yükseldi

İspanya ve Portekiz'de sıcak hava dalgası ve orman yangınları nedeniyle ısıya bağlı ölümler 1.100'e yükseldi. İtfaiyeciler Fransa, İspanya ve Portekiz'de orman yangınlarıyla mücadele ediyor.

Batı Avrupa rekor kıran bir sıcak hava dalgası yaşarken, İspanya ve Portekiz  sağlık bakanlıklarına göre en az 1.169 sıcaklıkla ilgili ölüm bildirdi.

İspanya Sağlık Bakanlığı, 10 Temmuz ile 18 Temmuz tarihleri ​​arasında İspanya'da sıcaklıkla ilgili sorunlardan en az 510 kişinin öldüğünü söyledi. Yetkililer, bu ölümlerin 273'ünün Cuma günü kaydedildiğini söyledi. 

Yerel yetkililer, 7 Temmuz ile 17 Temmuz arasında Portekiz'de ısıya bağlı 659 ölüm daha kaydedildiğini söyledi.

Binlerce itfaiyeci Fransa, İspanya ve Portekiz'de binlerce dönüm araziyi yok eden orman yangınlarını kontrol altına almakta zorlanıyordu. Bölgeyi aşırı sıcaklar sardığı için yangınlar binlerce insanı güvenli bir şekilde tahliye etmeye zorladı.

Güney Fransa'da, yangınlar 27 bin 180 dönümden fazla alana yayılırken 14 binden fazla kişi kaçmak zorunda kaldı. Ülkenin İçişleri Bakanlığı da Pazar günü 15 Fransız departmanı için sıcak hava dalgaları için kırmızı, 51 bölge için turuncu uyarı yayınladı.

Fransa, Pazar günü 40.8 santigrat dereceye ulaştı. Sıcaklıklar Pazartesi ve Salı günleri yüksek kaldı, ancak Çarşamba gününe kadar kırılması bekleniyordu.

Isıya bağlı ölümlerden ölenlerin sayısı bilinmiyor, ancak Fransa Sağlık Bakanlığı ABC News'e yaptığı açıklamada, yaralı sayısıyla ilgili bilgilerin ay sonunda açıklanacağını söyledi.

İçişleri Bakanlığı ve Katalan Yetkilileri, İspanya'daki itfaiyecilerin çoğu Castilla y Leon, Galiçya ve Endülüs'te olmak üzere 30 aktif yangınla mücadele ettiğini söyledi.

Pazar günü sıcaklıkların ülkedeki üç ilde 42 C'ye ulaşması bekleniyor. Bu durum devlet meteoroloji kurumunun "aşırı risk" uyarıları vermesine neden oldu.

İspanya'nın Mijas kentinde, Malaga belediyesinde, yangınlar nedeniyle 3 bin kişi kaçtı. İtfaiyeciler alevleri kontrol altına almaya çalışırken Mijas ilinde 22 bin dönümden fazla arazi yanma riskiyle karşı karşıya.

Bunaltıcı sıcakların önümüzdeki günlerde Avrupa'nın diğer bölgelerini de etkisi altına alması bekleniyor. İngiltere bölgelerinin Salı günü 40 C'ye ulaşması bekleniyor.

The Associated Press'e göre, Birleşik Krallık hükümeti ulusal bir acil durum yayınladı ve insanları gerekmedikçe evlerinden çıkmamaları konusunda uyardı.