İstanbul’da binlerce kişi Küresel İklim Grevi’ne katıldı

Fridays For Future ( Gelecek İçin Cumalar) hareketi öncülüğünde iklim değişikliklerine karşı dünyanın dört bir yanında yapılan Küresel İklim Grevi’ne İstanbul’da binler katıldı.

“Fridays For Future” hareketi öncülüğünde geri dönülemez noktaya gelen iklim değişikliğine karşı dünyanda gerçekleştirilen Küresel İklim Grevi’ne Türkiye’den de omuz verildi.

Kadıköy İskelesi önünde bir araya gelen binlerce kişi insanlığa “iklimi kurtar dünyayı kurtar” çağrısında bulundu.

Eyleme, HDP Milletvekilli Ahmet Şık, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Gürsel Tekin, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti destek verdi.

“İklim için birleş”, “ Bilimin arkasında birleş” pankartının açıldığı ve “Ne istiyoruz , iklim adaleti” , “Ya sıfır karbon gelecek ya da sıfır gelecek”, “Dikkat ölüm tehlikesi”, “ Evimiz yanıyor” dövizlerin taşındığı eylemde çocuklar adına açıklamayı okuyan Atlas Sarrafoğlu (12), bugünkü iklim grevine yetişkin insanların da katılmasından duyduğu memnuniyeti, “Bugün büyükler de bizlere destek veriyor. Artık hem büyükler hem küçükler iklim grevlerine başlıyoruz. Hepimize hayırlı uğur olsun” sözleriyle ifade etti.

‘KURTARILACAK BİR GEZEGENİMİZ VAR !’

Günün kavga etme ve kutuplaşma günü değil birleşmenin günü olduğunu vurgulayan Sarrafoğlu, “Artık kavga etmeyi bitirmelisiniz. Artık birbirinizi suçlamamalısınız. Artık bir araya gelmelisiniz. Ve en önemlisi artık biz çocukları dinlemelisiniz. Kurtaracak bir gezegenimiz var. Artık bunun için çalışın” dedi.

‘ NESLİMİZ TÜKENECEK !’

Bugün iklim değişikliğine dikkat çekmek için okula gitmediklerini belirten Sarrafoğlu, iklim değişikliğin neden olduğu tahribatı şöyle hatırlattı: “Gezegenimiz yanıyor. Birçok şehir sular altında kalıyor. Buzullar yok oluyor. Kuzey kutbundaki ormanlar alev alev. İnsanlar evlerini terk ediyor. Türlerin nesli tükeniyor. Yakında bizim de neslimiz tükenecek. Artık bunu anlayın. Bu ilk iklim grevinizi unutmayın. Artık hayatınızı değiştin.”

‘FORMÜL BİLİM ARKASINDA BİRLEŞMEK !’

İklimi derinden etkileyen kimyasal atıklara karşı herkesin dayanışma içinde olması gerektiğini altını çizen Sarrafoğlu, çocuklar olarak bu konuda desteklenmeleri gerektiğini kaydetti.

Formülün bilimin arkasında birleşmek olduğuna işaret eden Sarrafoğlu, şöyle konuştu: “Formül bu. Çünkü iklim değişikliğinin bir kriz olduğunu bilim insanları söylüyor. Yani doktorlar, profesörler biz de bunu haberlerde öğreniyoruz. O yüzden bence ilk iş olarak bu gerçekleri öğrendiğimiz haberlerin değişmesini istemeliyiz. Bu konu hakkında bir şeyler yapmak isteyen kişilere kulak vermeliyiz.”

Açıklamasının ardından greve katılan binlerce kişi İskele Meydanı’ndan İklim festivalin yapılacağı Yoğurtçu Parkı’na yürüdü.

Çocukların ön saflarda yerini aldığı yürüyüşte, sık sık, “İklimi değil sistemi değiştir”, “ Şirketleri değil iklimi kurtar”, “ Güneş, rüzgar bize yeter” sloganları atıldı. İnsan neslinin tükeneceğine dikkat çekmek için dev bir iskeletinin taşındığı yürüyüşe çevredeki yurttaşlar alkışlarla destek verdi.

TANRIKULU: MECLİSİ DE BİZİ DE SİZ DEĞİŞTİRECEKSİNİZ

Yoğurtçu Parkı’nda kurulan sahneye teker teker çıkan çocuklar duygularını ifade etti. Burada bir konuşma yapan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Parlamento açıldığı zaman yapacakları ilk işin iklim krizine dikkat çekmek olacağını belirterek, “Parlamentonun en duyarsız olduğu konu iklim krizidir. Meclisi de bizi de siz değiştireceksiniz. Ya 2030’a kadar dünyayı kurtaracağız ya dünya yok olacak. Bunun farkındalığını tüm dünyaya siz gösteriyorsunuz sizin gözlerinizden öpüyorum” dedi.