İsviçre’de on binler iklim için alanlardaydı

Küresel ısınmaya karşı İsviçre’nin birçok kentinde aynı andan alanlara çıkan 10 binlerce insan, yetkilileri uyararak “İklimi değil sistemi değiştirin” mesajı verdi. Cenevre’de yapılan iklim değişikliğine karşı yürüyüşte ise Öcalan’a özgürlük talep edildi.

Küresel ısınmayla birlikte yaşanan iklim değişikliği gün geçtikçe kendini daha çok hissettirmeye devam ederken, yetkililerin iklim değişikliği karşısında hala ciddi önlemler almamasına yönelik tepkiler de gün geçtikçe daha da büyüyor.

Bugün eş zamanlı olarak İsviçre’nin Cenevre, Zürih, Bern, Fribourg, Delemont ve Lozan kentlerinde alanlara çıkan on binlerce insan yaptıkları yürüyüşle yetkilileri uyardı.

“İklimi değil, sistemi değiştirin”, “Gezegenimizi kurtarın”, “Biz iklimden daha sıcağız!”, “Kapitalizm öldürür”, sloganları ve pankartları eşliğinde yapılan yürüyüşlerde, renkli görüntüler yaşandı. Yetkililerin bir an önce harekete geçmeye çağıran on binlerce insan, iklim değişikliğine neden olan en büyük nedenin kapitalist sistemin varlığı olduğuna dikkat çekti. İsviçreli birçok ünlü isminde katılarak destek verdiği yürüyüşlerde, gençlerin yetkililere karşı büyük bir öfke içinde olduğu gözlemlendi.

‘ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI’

Öte yandan Cenevre ve Zürih’teki iklim değişikliğine karşı yapılan yürüyüşlerde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve HDP Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde devam eden açlık grevlerine dikkat çekildi. Cenevre’deki yürüyüş sonrasında yapılan konuşmalarda Öcalan’ın uzun yıllardan beridir ağırlaştırılmış bir tecride tabi tutulduğuna dikkat çekilerek, Öcalan’ın felsefesinin önemine vurgu yapıldı.

Leyla Güven ve diğer açlık grevleri eylemcilerin Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevinde olduğunun hatırlatıldığı konuşmalarda, Öcalan’ın ve Kürtlerin Ortadoğu’da en önemli demokrasi savunucusu olduğuna dikkat çekildi.

Kürt halkı ile dayanışmanın büyütülmesi gerektiğinin altı çizilen konuşmada, Öcalan’ın özgürlüğü talep edildi.