İsviçre mahkemesi: DAİŞ’e karşı savaşmak onurludur-YENİLENDİ

DAİŞ’e karşı savaştığı için hakkında dava acılan İsviçre vatandaşı Johan Cosar, bugün çıktığı mahkeme de beraat etti. Askeri Mahkeme, DAİŞ’e karşı savaşmayı onurlu bir tutum olarak nitelendirdi.

2012-2015 yılları arasında Süryani Askeri Konseyi (MFS) bünyesinde DAİŞ’e karşı savaş yürüten Süryani asıllı İsviçre vatandaşı Johan Cosar , İsviçre’ye geri döndükten sonra Bellizona Askeri Mahkemesi tarafından hakkında dava açılmıştı. Cosar hakkında tutuksuz yargılanmak üzere 2016’dan beridir yürütülen davanın Bellizona Federal Askeri Mahkemesinde karar duruşması bugün görüldü. Cosar ve avukatlarının hazır bulunduğu mahkemeye, Avrupa Süryani Birliği temsilcileri ve çok sayıda vatandaşta katılarak Cosar’a destek verdi.

Mahkemede daha önce verdiği ifadeleri hatırlatan Cosar, DAİŞ gibi bir terör örgütüne karşı savaşmaktan onur ve gurur duyduğunu ifade etti.

MAHKEME: DAİŞ’E KARŞI SAVAŞMAK ONURLUDUR

Cosar ve avukatlarının savunmasının ardından karara geçen Askeri Mahkeme, İsviçre tarafından terör örgütü olarak kabul edilen DAİŞ’e karşı savaşmanın suç olmadığına kanaat getirerek, hakkında 3 yıla kadar ceza istenen Cosar’ın beratına karar verdi. Cosar’ın halkını savunmak için DAİŞ’e karşı savaşmasını onurlu bir tutum olarak nitelendiren Askeri Mahkeme, savcının Cosar’ın DAİŞ’e karşı savaşarak suç işledi iddiaları yersiz buldu.

Öte yandan, Mahkeme, Cosar’ın İsviçre ordusu içerisindeki görevi hala devam ederken, yabancı bir ülkenin askeri yapılanması içerisinde yer alarak, İsviçre askeri yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle ise Cosar’a itiraz yolu açık olmak üzere bin 500 frank cezası verdi.

‘SESSİZ KALAMAZDIM’

Mahkeme’nin ardından basına açıklamalarda bulunan Johan Cosar, DAİŞ’e karşı savaşmanın kendisi için anlamlı olduğunu dile getirerek, “Halkım, katliam tehlikesi altındayken, benim sessiz kalmam doğru olmazdı” ifadelerini kullandı.

Mahkeme önünde Cosar’a destek amaçlı bir açıklama yapan Avrupa Süryaniler Birliği, DAİŞ’e karşı savaşmanın suç değil insanlık görevi olduğuna dikkat çekti. Açıklamada sık sık “Yaşasın MFS” sloganları atıldı.

https://anfturkce.com/guncel/dais-e-karsi-savasan-johan-cosar-isvicre-de-hapis-tehdidi-altinda-43794