İsviçre nükleer atıklarını Almanya sınırına gömme kararı aldı

İsviçre’nin nükleer atıklarını Almanya sınırına birkaç kilometre uzaklığına gömme kararı aldı. İnşa edilmesi düşünülen üç nükleer atık çöplüğü Almanya’yı kızdırdı.

İsviçre hükümeti, nükleer atıklarını önümüzdeki yıllarda Almanya’nın Baden-Württemberg Eyaelte’nin sınırlarına yakın bir bölgede gömme kararı aldı. İsviçre’de bulunun bir nükleer santral ile sanayide ortaya çıkan nükleerin atıkların yer altında saklanması düşünülen bölge ise Almanya’nın sınırları içinde bulunan Hohentengen am Hochrhein ilçesinin sadece birkaç kilometre uzaklığında.

Toplam üç nükleer atık çöplüğüne gömülecek 9 bin 300 metreküp yüksek aktiviteli radyoaktif maddelerin 200 bin yıl, 72 bin metreküp orta ve düşük aktiviteli radyoaktif maddelerin ise 30 bin yılda ortadan kaybolacağı tahmin ediliyor. İsviçre’de toplam 4 nükleer santral bulunuyor ve bunların en az 2040 yılına kadar faal olacağı ifade ediliyor.

Şu anda İsviçre’nin bir tane nükleer atık çöplüğü Almanya sınırının 15 kilometre uzaklığında bulunuyor. Bern hükümetinin inşa etmediği düşündüğü ve üç çöplüğü daha Almanya’ya yakın bir bölgede inşa etmesine karar vermesine Alman yetkililer sert biçimde eleştirdi.

2050’DEN NÜKLEER ATIKLAR GÖMÜLECEK

Baden-Württemberg Eyaleti’ndeki yetkililer özellikle bölgede bulunan su kaynaklarının nükleer atıklardan ciddi biçimde etkileneceğini belirtti. Çevre Bakanlığı’nın müsteşarı Christian Kühn ise nükleer atık çöplüğünün bölgeye ciddi zararlar vereceğini plandan vazgeçmesi için İsviçre’ye çağrıda bulundu.

İsviçre hükümeti, nükleer atık çöplüklerinin inşasına 2025 yılında ve nükleer atıkların gömülme işlemine de 2050 yılından itibaren başlamayı planlıyor. Bunun için de Bern hükümeti Pazartesi günü söz konusu planı ilk kez ayrıntılı biçimde kamuoyuna açıklayarak düğmeye basacak.