AB’de elektrikle balık avı 2021’den itibaren yasak

Avrupa Parlamentosu, 2021’den itibaren elektrikle balık avını yasaklayan taşasıya ilişkin nihai kararını verdi. İki yıl içerisinde bu metot tamamen yasaklanacak.

Çevre savunucuları ve balık avcılarının bir kısmı, elektrikle avlanmanın denizaltı ekosistemini yok ettiği tepkisinde bulunuyordu

Avrupa Parlamentosu’nun aldığı kararla, 1 Temmuz 2021’den itibaren elektrikle balık avı tamamen yasaklı olacak. O tarihe kadar sıkı düzenlemelerin yapılması gerekecek.

Elektrikle balık avı Avrupa’da 1998’de yasaklandı ancak Avrupa Komisyonu, 2006’dan bu yana istisnai durumlar çerçevesine bu tür avlanmaya olanak tanıyordu. Avrupa’da sözkonusu tekniğin kullanılmasının başlıca savunucuları arasında Hollanda yer alıyor. Ancak uzun zamandan beridir Fransa’nın küçük balıkçı esnafı, elektrikle avlanmanın deniz altı yaşamı açısından yıkıcı etkileri olduğu tepkisine bulunuyordu.

Balık Avı Komisyonu Başkanı Fransız parlamenter Alain Cadec, yazılı bir açıklama yaparak, “Çevre ve deniz ekosistemi açısından felaket olan bu uygulamaya son verildi” dedi.