AB’nin plastik yasağı 2021’de geliyor

Avrupa Birliği’nin okyanusları çöp deryasına çeviren tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklama kararının 2021’den itibaren uygulanabileceği bildiriliyor.

Okyanuslarda biriken milyonlarca ton plastik çöpün yol açtığı yıkımın önüne geçmek amacıyla Avrupa Birliği (AB) tarafından daha önce alınan çok sayıda plastik ürünün yasaklanması kararının 2021’de uygulanabileceği tahmin ediliyor.

Brüksel’de toplanan AB Komisyonu ile Avrupa Parlamentosu (AP) müzakerecileri, tek kullanımlık 10 kadar plastik ürün kategorisinin yasaklanması konusunda uzlaştı.

Uzlaşı kapsamında plastik çatal-kaşıktan kulak temizleyicilerine ve bardaklara kadar tek kullanımlık ürünlerin yasaklanmasının 2021’de yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Yasak kapsamına polyestren tabak veya bardaklar ile doğada erimemesine rağmen bu şekilde etiketlenen plastik diğer ürünleri de yasaklamayı amaçlıyor.

AP ile AB Komisyonu arasında varılan uzlaşı metninin 2019’un başlarında resmen onanacağı da verilen bilgiler arasında.

2050 yılına kadar ‘okyanuslarda sadece balıkların yaşaması’ hedefini koyan AB’de plastik ürünler büyük oranda geri dönüştürülemiyor.

AB’nin hedefinde 2029 yılına kadar plastik su şişelerinin yüzde 90 oranında geri dönüştürülmesi de bulunuyor.

AP tarafından hazırlanan bir raporda, okyanuslardaki plastik çöplerin yarısından fazlasını oluşturan tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanması sayesinde önümüzdeki 12 yılda bu kirliliğe karşı mücadelenin maddi maliyetinin de azaltılacağına dikkat çekilmişti.

Plastik çöplerin en az yarısını dönüştürebilen AB ülkeleri Litvanya, Hollanda, Bulgaristan, Slovenya, Slovakya ve İsveç olarak biliniyor.

Yunanistan ve Romanya gibi ülkelerde ise bu oran neredeyse sıfıra yakın. Plastik ürünlerin kullanımının yasaklanmasıyla milyonlarca ton karbondioksit salınımının da önleneceği öngörülüyor.