AB sularında dip trol balık avı yasaklanmalı!

Sivil toplum örgütlerinden oluşan bir koalisyon, Avrupa Birliği sularında dip trol balık avının kademeli olarak yasaklanmasını istedi. Bu çok seçici olmayan yöntemin genellikle yıkıcı etkide bulunduğu belirtildi.

Dip trol balık avı, ekonomik olarak karlı görünse de sivil toplum örgütleri ve bazı deniz uzmanları, ekolojik bir felaket olduğu tepkisinde bulunuyor.

Avrupa Birliği de 2022 baharında deniz ekosistemlerini korumaya yönelik “okyanus için eylem planı” hazırlıyor. Aralık 2021’de AB’nin bu dosya ile ilgilenen sorumlusuna 152 bin imzanın yer aldığı bir dilekçe sunuldu.

Dilekçede koruma altındaki deniz alanlarında dip balık avı yönteminin derhal yasaklanması, 2030’a kadar ise kademeli olarak tüm Avrupa Birliği’nde azaltılması talep ediliyor.

Sivil toplum örgütlerinin bu dilekçesine akademisyenler ve çevre konusunda danışmanlık yapan çok sayıda isim de destek verdi.

İsviçre RTS medyasına göre dilekçenin imzacılarından okyanusları koruma örgütü OCEANA bünyesindeki kampanya müdürü Nicolas Fournier, dip balık avı tekniği ile avlananlar arasında, yüzde 70’e varan aranmayan türlerin de yakalandığını kaydediyor. Fournier, “Köpek balıkları, yunus balıkları veya mercanlar gibi bu türlerden bazıları tehdit altında” dedi.

Bu tekniğin yol açtığı güçlü CO2 emisyonlarına da dikkat çeken Fournier, “Trol tarafından yakalanan balık en güçlü karbon ayak izine sahiptir ve ayrıca deniz tabanını kazıyan trol, tortularda depolanan karbonu serbest bırakacaktır” diye ekledi.

Küresel düzeyde trol tekniği, yakalanan balıkların yüzde 26’sını temsil ediyor. Bu ağlar her yıl en az 30 milyon ton deniz ürünü yüzeye çıkarıyor. Liberation gazetesine konuşan hayvan hakları savunucusu dernek L214’den Brigitte Gothier, 30 milyon ton ürünün 200 ile 600 milyar balığa denk geldiğine dikkat çekerek, bunun korkunç olduğunu belirtti. Gothier, “Karşılaştırma yapılırsa, her yıl dünya çapında 80 milyar kara hayvanı öldürülüyor” dedi.

Aşırı avlanmanın yol açtığı zararlara dikkat çeken jeofizikçi Fabienne Trolard, Krediyle yaşıyoruz. Hala balıkçılık kaynaklarının sonsuz olduğuna inandığımız 80'lerdeymişiz gibi çalışıyoruz” diye tepki gösterdi.

Le Monde gazetesinde yer alan bir habere göre uzman Daniel Pauly, “Daha az trol olsaydı küresel avlar artabilirdi. Aşırı avlanma olduğunda, verim herkes için azalıyor” dedi.