ABD’de kutup soğukları: Eksi 50 derece

ABD’nin kuzeyinde milyonlarca kişi, dondurucu hava soğukları ile karşı karşıya bulunuyor. Hava sıcaklıkları sıfırın altında 50 dereceye kadar düştü.

Midwest bölgesi sakinleri -21 derece ile güne uyanırken, Chicago’da hava sıcaklıları -45 dereceye, Kuzey Dakota’daki Grand Forks’ta -50 dereceye kadar düştü.

Bu hava koşulları nedeniyle Amerikan posta servisi, ülkenin kuzeyindeki altı eyalette mektup dağıtımını durdurdu. CNN’e göre posta faaliyetlerinin durduğu eyaletler şöyle: Illinois, Iowa, Minnesota, Kuzey Dakota, Güney Dakota ve Wisconsin.

Kuzey kutup bölgesinden gelen soğuk hava dalgası, ülkenin doğu kıyılarına doğru ilerlerken, medya göre en az 3 kişinin ölümüne yol açtı.

Dondurucu hava alarmı, Pazartesi’den itibaren onlarca milyon kişiyi ilgilendiriyor.

Pazartesi akşamı bir açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, Midwest bölgesinde hissedilen hava değerinin -60’a ulaştığını söyledi. Trump, bir kez daha insan faaliyetlerinden kaynaklı küresel ısınma gerçeğini de zan altında bırakarak, “Küresel ısınma ile neler oluyor? Lütfen hızlı bir şekilde geri dön, sana ihtiyacımız var” dedi.

Bu açıklamaya Twitter üzerinden yanıt veren Okyanus ve Atmosfer Ajansı NOAA, okyanuslarda artan ısınmanın bu soğuk hava dönemlerinden sorumlu olduğunu belirtti.

ABD’nin kuzeyindeki soğuk hava dalgası nedeniyle ayrıca çok sayıda okul, mahkeme binası, idari kurumlar kapatıldı, binlerce uçuş iptal edildi.